Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ucraina pierde teren, armata rusă înaintează. O rachetă a lovit un bloc de locuințe în Harkov, 20 de oameni au fost răniți

Ucraina continuă să piardă teren în regiunea Harkov. Depășită numeric de trupele Moscovei, armata ucraineană a anunțat că s-a retras pe poziții mai bune pentru a putea salva viața soldaților săi. Bombardamente puternice au fost și în localitățile din spatele frontului, de unde civilii sunt evacuați de urgență.

Rachetele lansate de armata rusă au lovit un bloc din orașul Harkov. Peste 20 de oameni au fost răniți, printre care și trei copii. Fragmente din rachetele lansate asupra orașului au căzut pe străzi și în curți. Zeci de case au fost distruse și în alte localități din regiune unde au fost bombardate. Președintele Volodimir Zelenski s-a întâlnit cu șeful armatei pentru a discuta situația complicată din regiunea Harkov. 

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: ”Este prea devreme pentru a trage concluzii, dar situația este sub control. Soldații noștri reușesc să-i distrugă pe ocupanții, care încearcă să avanseze. Situația este destul de tensionată. Cu toate acestea, am întărit pozițiile, inclusiv în regiunea Harkov. Sunt mulți soldați, inclusiv locuitori din Harkov, care s-au prezentat pentru a apăra regiunea Harkov.” 

Pentru a împiedica înaintarea rapidă a armatei ruse, Ucraina atacă bazele petroliere și depozitele militare de pe teritoriul Rusiei. Autoritățile regionale rusești au anunțat despre un atac masiv cu rachete în peninsula Crimeea, dar și despre lovituri cu drone kamikaze în regiunile din apropierea graniței cu Ucraina.

Rusia revendică ocuparea altor trei sate 

Rusia a revendicat miercuri ocuparea a încă trei sate în Ucraina, inclusiv satul simbol Robotîne de pe frontul de sud-est ce fusese recucerit de armata ucraineană anul trecut, în timp ce în provincia nord-estică Harkov trupele ucrainene s-au retras din unele zone în faţa acţiunilor ofensive ale trupelor ruse, relatează AFP.

Soldaţii ruşi "au eliberat localităţile Glibokie şi Lukianţi în regiunea Harkov şi de asemenea au progresat în profunzimea liniilor defensive inamice", a susţinut Ministerul rus al Apărării într-un comunicat.

Acele două sate, situate foarte aproape de frontiera cu Rusia, se află la sud de mai multe localităţi deja ocupate de trupele ruse în ultimele zile, un semn al înaintării ruse în această zonă în faţa trupelor ucrainene.

Armata rusă a susţinut de asemenea că a ocupat din nou satul complet distrus Robotîne, în provincia sud-estică Zaporojie, o localitate simbol întrucât a fost una dintre puţinele eliberate de armata ucraineană în contraofensiva din vara trecută care pe ansamblu a fost un eşec.

În februarie 2024, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a vizitat Robotîne pentru a susţine trupele.

Armata rusă a sporit în ultimele luni presiunea pe frontul din estul Ucrainei, în special în jurul oraşului Ceasiv Iar, şi la vest de oraşul Avdiivka pe care l-a ocupat în februarie după lupte sângeroase, iar de o săptămână a deschis un nou front în regiunea nord-estică Harkov.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE