Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ucrainenii îl presează pe Biden să le permită utilizarea rachetelor cu rază lungă de acțiune pe teritoriul Rusiei. Unde vor să lovească

Mai mulți politicieni ucraineni au ajuns în SUA, în încercarea de a-l convinge pe Joe Biden să permită ca Ucraina să folosească rachetele cu rază lungă de acțiune pe teritoriul Rusiei, conform publicației Politico.

Una dintre condițiile puse de SUA pentru livrarea de armament american a fost exact această interdicție, însă grupul de înalți oficiali ucraineni ar vrea o schimbare care să ajute Ucraina să-și îndeplinească obiectivele și spun că "doar politica i-a împiedicat" să ataca pozițiile rusești aflate la distanță mai mare.

Ucrainenii cer SUA să le permită folosirea rachetelor cu rază lungă de acțiune pe teritoriul Rusiei

Grupul de politicieni ucraineni va solicita chiar în Congresul SUA această problemă pe care ei o consideră ca pe un fel de "încătușare" în eforturile de a rezista atacurilor forțelor ruse. În prezent, armata Kievului se chinuie să găsească metode de a lovi depozitele de aprovizionare cu armament, multe dintre ele situate în interiorul granițelor Rusiei. Dacă interdicția ar fi ridicată, Kievul ar vrea să țintească acele depozite.

Însă rușii au amentințat că ar fi o mare problemă dacă ucrainenii ar folosi arme occidentale pe teritoriul Federației Ruse și asta ar însemna că Occidentul ar fi implicat direct în război. Practic, acesta ar fi și motivul pentru care și Germania refuză să trimită în Ucraina mult râvnitele rachete Taurus, care sunt cu rază lungă de acțiune, extrem de performante.

Decizia Ucrainei vine într-un moment în care rușii înregistrează progrese tactice pe frontul din apropierea orașului Harkov, al doilea ca mărime din această țară. Iar armata rusă a trimis - așa cum anticipa Serviciul de Informații ucrainean - mai ales în ultimele zile, multe trupe în zonă, care numără mii sau chiar zeci de mii de combatanți, potrivit unor surse din armata ucraineană.

Rușii atacă acum unități ucrainene suprasolicitate, cu mare carență de echipamente, iar militarii ucraineni mai și cedează teren pe măsură ce se regrupează, în dorința de a evita pierderile umane prea consistente. În ultimele săptămâni, ucrainenii au observat cum rușii s-au adunat în apropierea graniței, dar nu au putut să folosească armele furnizate de SUA, din cauza politicii Washingtonului.

"Principala problemă în acest moment o reprezintă politicile Casei Albe de a ne limita capacitatea", a declarat David Arakhamia, președintele partidului ucrainean de guvernământ Slujitorul Poporului, în timpul vizitei la Washington.

"Am observat cum armata lor stătea la unul sau doi kilometri de graniță, în interiorul Rusiei și noi nu puteam face nimic în privința asta", a spus Oleksandra Ustinova, șef al Comisiei Parlamentare Speciale pentru Arme și Muniții.

Rusia este conștientă de aceste limitări pe care le au ucrainenii și a reușit să adune cel puțin 30.000 de soldați și echipamente la graniță, fără teama de a fi lovită de sistemele de rachete cu rază lungă de acțiune, furnizate de SUA, pe care urainenii le-au folosit, dar în interiorul Ucrainei, cu efect devastator asupra trupelor ruse.

Însă Rusia a reușit să recupereze terenul pe care Ucraina l-a recucerit anul trecut în timpul acelei contraofensive lente, care a împins forțele ruse înapoi peste graniță.

Joe Biden nu vrea să schimbe politica SUA în ceea ce privește Ucraina

Chestionați referitor la această problemă, doi oficiali americani au confirmat că politica administrației Biden nu s-a schimbat.

"Asistența este pentru apărare și nu pentru operațiuni ofensive pe teritoriul Rusiei", a spus unul dintre acești oficiali, sub protecția anonimatului, citat de Politico.

Rușii profită și de problemele ucrainenilor în ceea ce privește personalul militar, dar și de lipsa unei apărări pregătite corespunzător în apropiere de Harkov, oraș cu un milion de locuitori.

Vladimir Putin a declarat, în martie, că are în vedere crearea unei zone-tampon lângă Harkov. Ideea este de a îngreuna posibilitatea ca Ucraina să lanseze drone care vizează infrastructura petrolieră, o tactică pe care Kievul o folosește de mai multe luni, în scopul de a afecta economia Moscovei.

Potrivit evaluărilor făcute de Institutul pentru Studiul Războiului, forțele ruse au capturat deja mai multe orașe din zona graniței și distrug diverse poduri, pentru a îngreuna contraatacul Ucrainei, mișcări care "sugerează că forțele ruse acordă prioritate creării acelei așa-zise zone-tampon".

"Rușii sunt inteligenți acum, pentru că știu că există o restricție pentru ucraineni de a trage în teritoriul rus. Și am văzut toate echipamentele lor militare stând la unul sau doi kilometri de graniță și noi nu puteam face nimic. (...) Toată lumea știa că rușii aflați lângă Harkov aduceau mai mulți militari, toată lumea știa că aduceau multă artilerie, așa că ceea ce urmăresc ei să facă acum este să transforme Harkovul în al doilea Mariupol, sau în Alep. (...) Noi continuăm să revenim la aceeași problemă, aceea că Rusia ne spune ce ar trebui să facem. Ne dai un băț, dar nu ne lași să-l folosim", a mai precizat Oleksandra Ustinova.

În urmă cu câteva zile, Guvernul Regatului Unit a ridicat o restricție similară privind utilizarea armelor britanice în interiorul Rusiei. Anunțul a fost făcut de ministrul britanic de externe David Cameron, în timpul unei vizite la Kiev.

"Așa cum Rusia lovește în interiorul Ucrainei, se poate înțelege foarte bine de ce Ucraina simte nevoia să se asigure că se apără", a spus atunci David Cameron.

Oficialii americani cred, din ce în ce mai mult, că planurile lui Putin de a mobiliza noi unități militare, împreună cu muniție suplimentară luată din China și cu scăderea sprijinului occidental pentru Kiev, i-ar putea facilita victoria în Ucraina chiar mai devreme decât se aștepta. Cu toate că s-ar putea să nu fie vorba de câștigul pe care Putin și l-a dorit inițial, adică o preluare totală a Ucrainei.

Însă până la sfârșitul acestui an, el ar putea să-și folosească acele câștiguri pentru a negocia condiții favorabile pentru Moscova, după cum spun trei oficiali occidentali, pentru sursa citată. Însă această analiză este mult mai severă decât cea oferită de oficialii americani în urmă cu șase luni și sugerează că lipsa muniției pentru Ucraina și poziția de întărire a Rusiei pe câmpul de luptă au schimbat cursul războiului.

"Războiul înseamnă să-i trimitem un semnal lui Putin că nu poate mărșălui prin Europa, dar și un semnal al sprijinului pentru Kiev. Dar Putin primește totuși mesajul opus", a spus o altă sursă, sub protecția anonimatului.

Liderul de la Kremlin a preluat comanda unui nou grup de luptători paramilitari care îi va permite să obține o nouă mobilizare în această vară, după cum au spus oficialii. Ar fi ceva asemănător grupării Wagner, acea forță paramilitară condusă de Evgheni Prigojin. După moartea sa, luptătorii din Wagner s-au transformat în noi unități ruse.

Aceste noi trupe vor oferi Rusiei capacitatea de a avansa spre Harkov, oraș care a fost lovit din ce în ce mai des de rachete rusești, în pregătirea pentru un atac terestru. Noile forțe vor permite, de asemenea, trupelor mai puțin experimentate să poată să mențină terenul deja capturat, ceea ce ar duce la o nouă realitate sumbră pentru Kiev. În tot acest timp, ucrainenii fac eforturi uriașe pentru a găsi noi trupe.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE