Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Pasul care arată că Vladimir Putin reușește să preia gruparea Wagner. A chemat la Kremlin un lider și i-a propus să fie șef

La scurt timp după moartea liderului mercenarilor Wagner, președintele Rusiei se gândea să preia gruparea paramilitară care a luptat pe frontul din Ucraina. După dispariția lui Evgheni Prigojin, mercenarii au fost îndemnați să se înroleze în armata Kremlinului sau să plece acasă.

Andrei Troșev a fost numit de Putin șef al grupării Wagner

Vladimir Putin este convins că un fost locotenent al lui Evgheni Prigojin este cea mai potrivită alegere pentru șefia mercenarilor Wagner. Este vorba despre Andrei Troșev, cunoscut și sub numele ”Sedoi”, ceea ce înseamnă păr grizonat, în limba rusă. Așa că președintele rus l-a chemat pe acesta la Kremlin pentru a-i spune că vrea să oficializeze decizia sa.

"La ultima reuniune am evocat faptul că veţi fi implicat în formarea de unităţi de voluntari capabili să ducă la bun sfârşit diverse misiuni de luptă, în principal, desigur, în zona operaţiunii militare speciale", a spus Putin.

Veteran al războaielor din Afganistan și Cecenia, Andrei Troșev este bine văzut de către liderii ruși, iar purtătorul de cuvânt al Kremlinului a declarat că acesta lucrează deja în Ministerul Apărării. Iar faptul că a fost deja un lider marcant al mercenarilor este un avantaj în ochii lui Putin.

Vladimir Putin: "Dumneavoastră luptați într-o astfel de unitate de mai bine de un an. Știți despre ce este vorba, cunoaşteţi problemele care trebuie soluţionate în avans pentru ca efortul de luptă să se desfăşoare la modul optim şi cu cel mai mare succes posibil."

Declarațiile lui Vladimir Putin arată că integrarea unor foşti combatanţi ai Wagner în armata rusă este un proces nu doar anunțat, ci în plină derulare.

Mercenarii Wagner, forță paramilitară trimisă în cele mai fierbinți puncte ale frontului din Ucraina, păreau căzuți în dizgrație după o revoltă eşuată, la sfârșitul lunii iunie. Kremlinul le-a dat atunci trei variante mercenarilor: să se integreze în armata rusă, să redevină civili sau să plece în Belarus.

Potrivit lui Natia Sakuria, reprezentant al Royal United Service Institute, un think-tank din Londra, susține că această mutare este o încercare a lui Putin de a arăta că "se află în control total asupra situației și că el controlează cercul de apropiați ai lui Prigojin. Faptul că purtătorul de cuvânst al Kremlinului a confirmat că Troșev lucrează pentru Ministerul Apărării din Rusia demonstrează că ne aflăm în era post-Prigojin, în care Ministerul Apărării are control total asupra așa-zisei operațiuni speciale din Ucraina".

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE