Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

SUA vor aproba un nou pachet de ajutor pentru Ucraina, în valoare de 400 de milioane de dolari

Statele Unite ale Americii vor anunța aprobarea unui nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina, în valoare de 400 de milioane de dolari, conform publicației Politico. Informația a fost confirmată de doi oficiali americani, sub protecția anonimatului, o persoană familiară cu subiectul și o notificare trimisă Congresului, care a fost consultată de Politico.

Vestea acestei noi mutări a americanilor a fost dată și de agenția rusă de stat Tass.

SUA vor aproba un pachet de ajutor pentru Ucraina, de 400 de milioane de dolari

Decizia vine la scurt timp după ce Rusia a deschis un nou front în războiul cu Ucraina, în regiunea Harkov, acolo unde are loc o ofensivă majoră, în încercarea de a străpunge liniile de apărare.

Noul pachet de ajutor militar include transferul de rachete Patriot, rachete Stinger, vehicule de luptă Bradley, vehicule antimine, sisteme antiblindat Javelin și alte muniții.

Acest pachet vine după ce, pe 20 aprilie, SUA au fost aprobat acel pachet consistent, în valoare de aproape 61 de miliarde de dolari, în urma unei decizii care s-a lăsat așteptată câteva luni bune. Odată cu acel pachet precedent, a fost aprobat și sprijinul pentru Israel, în războiul din Gaza și sprijinul pentru reziunea Indo-Pacifică.

Tot în aprilie, SUA ar fi trimis în secret în Ucraina un număr semnificativ de sisteme de rachete tactice cu rază lungă de acțiune în Ucraina. Iar armata Kievului ar fi utilizat deja unele dintre acestea de cel puțin două ori înainte ca acest ajutor să devină public. Acea livrare a venit după ce Marea Britanie și Franța au furnizat ucrainenilor rachete similare cu rază lungă de acțiune.

Ajutorul SUA, esențial pentru supraviețuirea Ucrainei

Americanii cred că Ucraina și-ar putea menține cel mult liniile fără ajutorul american, dar ar putea recupera un teritoriu acaparat de Rusia odată ce va primi acest nou pachet militar.

Pe lângă atacurile aeriene, rușii au lansat o invazie la sol în nord-estică Harkov.

"Rusia a început un nou val de acțiuni contraofensive în această direcție Ucraina i-a întâmpinat acolo cu trupele noastre, brigăzile și artileria", a spus președintele Zelenski.

Ministerul ucrainean al Apărării a anunțat că va trimite rapid unități de rezervă în regiune pentru a ajuta la respingerea atacului rusesc.

În martie, președintele rus Vladimir Putin a spus că va crea "o zonă sanitară", care să protejeze forțele ruse împotriva atacurilor ucrainene de la distanță lungă, care ajung uneori la ținte de pe teritoriului rus. Bloggerii militari ruși sugerează că această ofensivă de la Harkov face parte din acel demers al lui Putin.

În cadrul unei vizite la Washington, de joi, 10 mai, ministrul german al Apărării Boris Pistorius a anunțat că guvernul său va trimite trei sisteme de rachete de înaltă mobilitate în Ucraina.

"Acestea provin din stocurile forțelor armate americane și vor fi plătite de noi", a spus Pistorius, după o întâlnire cu secretarul american al Apărării, Lloyd Austin.

Ucraina deține 20 de astfel de sisteme cu rază lungă de acțiune și alte muniții de precizie, dar a pierdut câteva dintre ele din cauza atacului rusesc din ultimele luni.

Antony Radakin, șeful Statului Major al Apărării din Marea Britanie, a declarat că, până în iunie, Rusia va fi pierdut 500.000 de militari în Ucraina (uciși sau răniți) și că, în ciuda pierderii unor teritorii în acest an, Kievul păstrează inițiativa, "strategic", mai ales cu acest ajutor primit din SUA.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE