Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

INTERVIU. Amenințările nucleare ale lui Putin, analizate de un expert american în securitate: Cu cât trece timpul, cu atât creștem șansele utilizării unei arme nucleare

Este puțin probabil ca Putin să folosească armele nucleare în Ucraina, deoarece costul unei astfel de operațiuni ar depăși în mod clar orice beneficiu militar pe care Rusia l-ar putea obține. Opinia aparține lui Ian Brzezinski, expert american în securitate națională și politică externă. Într-un interviu acordat în exclusivitate pentru Euronews România, acesta a vorbit și despre situația de pe frontul ucrainean, dar și despre șansele președintelui României, Klaus Iohannis, de a ajunge la șefia NATO.

Ian Brzezinski: Să ajutăm Ucraina să câștige nu este o chestiune de capacitate occidentală sau transatlantică, este o chestiune de voință politică

Adriana Matei, editor șef știri externe Euronews România: ”Vă mulțumesc, domnule Brzezinski, pentru interviu! S-au întâmplat multe pe Frontul de Est. Ucraina luptă pentru a menține linia frontului, dar Rusia avansează pas cu pas. Care este soarta războiului?”

Ian Brzezinski, expert american în securitate națională: ”Vă mulțumesc pentru invitație! Aș spune că soarta războiului se bazează pe doi factori. Primul este curajul, tenacitatea și hotărârea poporului ucrainean, iar acest lucru este de necontestat.

Al doilea factor este voința comunității transatlantice. Când te uiți la echilibrul de putere dintre NATO și Uniunea Europeană, pe de o parte, și Rusia, pe de altă parte, Occidentul are o poziție clar dominantă. Adică, să ne gândim: NATO are un PIB de aproximativ 52 de trilioane de dolari, doar națiunile NATO.

Rusia are un PIB de aproximativ 1,8 până la 2 trilioane de dolari. NATO este, deci, de aproximativ 25 de ori mai mare decât Rusia în ceea ce privește PIB-ul. Cheltuielile NATO pentru apărare sunt de 1,3 trilioane de dolari în acest an. Pentru Rusia, înseamnă 100 de milioane de dolari. Alianța are, așadar, un avantaj de peste 10 la 1.

Apoi, desigur, forțele militare NATO sunt fără îndoială mai bine echipate, sunt mai bine instruite, iar moralul lor este mult mai ridicat. Sunt mai eficiente. Să ajutăm, așadar, Ucraina să câștige nu este o chestiune de capacitate occidentală sau transatlantică, este o chestiune de voință politică. Aceasta va fi tema definitorie a viitorului summit NATO. Are Alianța voința de a-și pune la dispoziție capacitățile pentru a asigura victoria Ucrainei?”

Expert american: ”Nicio armă în sine nu le va permite ca prin magie ucrainenilor să-l învingă pe Putin”

Adriana Matei, editor șef știri externe Euronews România: ”Statele Unite au anunțat că vor livra rachete Patriot Ucrainei. Și România analizează această posibilitate. Piloții ucraineni continuă să se antreneze pe avioane F-16 aflate în prezent în România. Care ar fi impactul acestor noi arme și avioane asupra luptei? Ar putea schimba cursul războiului?”

Ian Brzezinski, expert american în securitate națională: ”În primul rând, permiteți-mi să spun că este cu adevărat extraordinar și ar trebui să apreciem foarte mult asistența pe care România a oferit-o Ucrainei, iar pregătirea pe care o oferă piloților ucraineni este un astfel de exemplu.

Dar nicio armă în sine nu le va permite ca prin magie ucrainenilor să-l învingă pe Putin. F-16, Patriot și alte sisteme trebuie să facă parte dintr-un efort cuprinzător care include următoarele elemente, aș spune, în primul rând o avizare neechivocă și hotărâtă a obiectivelor de război ale Ucrainei, reconstituire teritorială totală. Ceva mai puțin decât acestea înseamnă pură deziluzie pentru ucraineni, iar ceva mai puțin decât acestea înseamnă efectiv un imbold pentru Putin. În al doilea rând, trebuie să se intensifice aprovizionarea transfrontalieră cu arme către Ucraina.

”Trebuie să existe o adevărată campanie de comunicare pentru a întoarce poporul rus împotriva invaziei, dacă nu împotriva lui Putin”

Ian Brzezinski, expert american în securitate națională: ”Vorbim despre totalitatea armelor de care Ucraina are nevoie pe câmpul de luptă: muniție, inclusiv muniție de artilerie, drone, tancuri, transportoare blindate, echipamente de deminare, rachete cu rază lungă de acțiune și, odată cu acestea, de eliminarea restricțiilor care împiedică Ucraina să folosească aceste arme împotriva țintelor legitime de pe teritoriul rusesc.

În al treilea rând, trebuie să existe sancțiuni economice concrete împotriva Rusiei pentru a suprima cu adevărat economia de război pe care Putin o generează. Faptul că economia Rusiei a crescut cu aproximativ 3% anul trecut arată inadecvarea regimului de sancțiuni occidentale asupra Rusiei.

În al patrulea rând, trebuie să existe o adevărată campanie de comunicare pentru a întoarce poporul rus împotriva invaziei, dacă nu împotriva lui Putin.

Și în final, în al cincilea rând, și cred că acest lucru este destul de important, aderarea Ucrainei la NATO trebuie să facă parte din strategia de victorie. Știți, extinderea apartenenței Ucrainei la NATO este cel mai eficient mod de a-l convinge pe Putin că Ucraina nu este disponibilă pentru hegemonia sa!

Aceste lucruri trebuie, deci, să facă parte din strategie. Aceste cinci elemente-cheie reprezintă ceea ce este necesar pentru ca Occidentul să întreprindă ferm pentru a permite Ucrainei să învingă, să câștige acest război în condițiile sale și să câștige acest război rapid.”

”Este încă foarte puțin probabil ca Putin să folosească arme nucleare”

Adriana Matei, editor șef știri externe Euronews România: ”Președintele rus Vladimir Putin a ordonat exerciții militare nucleare. Se pregătește el să folosească arma nucleară?”

Ian Brzezinski, expert american în securitate națională: ”Ei bine, presiunea nucleară a reprezentat un element proeminent al strategiei de invazie a lui Putin în Ucraina încă din prima zi. Din păcate, Occidentul nu a oferit un răspuns adecvat asupra acestor presiuni. Și tu cunoști lista, Adriana.

Nu au existat soldați pe teren, nu a existat un rol al NATO în război, s-a refuzat furnizarea de arme care ar fi putut permite Ucrainei un succes mai mare în primele luni ale războiului. Iar lista poate continua.

Teama mea este că atunci când recompensezi presiunea nucleară, obții mai multă presiune nucleară. Și exact asta s-a întâmplat. Așadar, aceasta este ultima variantă a amenințărilor lui Putin, o amenințare care a fost probabil emisă ca răspuns la declarațiile lui Macron conform cărora, știți, nimic nu ar trebui să fie înlăturat de pe masa de negocieri atunci când vine vorba despre relația dintre forțele aliate și Ucraina.

Cred că este încă foarte puțin probabil ca Putin să folosească arme nucleare, deoarece costul unui astfel de exercițiu ar depăși în mod clar orice fel de beneficiu militar pe care l-ar putea obține.

Dar mă tem că, cu cât recompensăm mai mult presiunea nucleară, cu cât recompensăm mai mult exercitarea de către Putin a presiunii nucleare, cu cât trece timpul, cu atât creștem șansele utilizării unei arme nucleare”.

Șansele lui Klaus Iohannis de a prelua șefia NATO. ”Zarurile nu au fost aruncate încă”

Adriana Matei, editor șef știri externe Euronews România: ”România a ajutat Ucraina pe multiple planuri încă de la începutul războiului. Țara noastră va găzdui cea mai mare bază NATO din Europa, iar președintele României a primit un premiu important pentru leadership din partea Consiliului Atlantic, think tank-ul pe care îl reprezentați. Care sunt șansele ca acesta să devină următorul secretar-general al NATO?

Ian Brzezinski, expert american în securitate națională: ”Ei bine, a fost o adevărată onoare aseară (08.05.2024 - n.r.) pentru Consiliul Atlantic să îl găzduiască pe președintele dumneavoastră și să îi acorde acest premiu. Din păcate, eu nu am putut fi prezent, dar susțin cu entuziasm acordarea acestei distincții.

Președintele (Klaus Iohannis - n.r.) a făcut multe lucruri importante atât pentru România, cât și pentru Alianță. Desigur, în ceea ce privește Ucraina, România a depus multe eforturi pentru a o ajuta. România cheltuiește 2,5 % din PIB pentru apărare. Asta face parte din politica președintelui Iohannis. Vorbind doar personal, am văzut trupele române când au fost în Afganistan și a fost foarte impresionant.

Președintele Iohannis ar putea fi un excelent secretar-general al Alianței. Dar, în acest moment, premierul Rutte din Țările de Jos are un avantaj. Însă, după cum bine știți, zarurile nu au fost aruncate încă”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE