Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Klaus Iohannis, despre zborul în Coreea de Sud cu un avion de lux: ”Eu am venit cu o aeronavă mică”. Cât a costat călătoria președintelui

Peste opt milioane de euro au costat vizitele oficiale în străinătate ale lui Klaus Iohannis în 2023. Pentru cea în Coreea de Sud, Administrația Prezidențială a închiriat din nou avionul folosit în turneul din Africa. Preşedintele şi-a început, luni, vizita oficială în Coreea de Sud, însoțit de soția sa, Carmen Iohannis.

Klaus Iohannis a fost întrebat în timpul vizitei sale în Coreea de Sud de ce a ales să meargă cu un avion de lux, în timp ce miniștrii care l-au însoțit au mers cu un avion de linie. Șeful statului a ținut astfel să menționteze faptul că a venit într-o deplasare externă, ”așa cum au fost și multe altele în interesul și pentru România”. ”Nu ştiu cum definiţi un avion de lux. Eu am venit cu o aeronavă mică”, a adăugat preşedintele.

Totodată, președintele a mai fost chestionat și de ce a ales o astfel de metodă de trasnport, mai ales în contextul în care economia României șchioapătă.

”În primul rând, economia României nu șchioapătă, ci crește în continuare și nu cred că putem să facem o legătură între acestea două. Da! Am venit într-o deplasare externă așa cum au fost și multe altele, în interesul și pentru România. Nu știu cum definiți un avion de lux. Eu am venit cu o aeronavă mică”, a declarat Klaus Iohannis.

Iohannis a plecat în Coreea cu un avion Gulfstream G550

Președintele României a plecat în Coreea cu un avion Gulfstream G550. Conform informațiilor furnizate de site-ul specializat în știri din domeniul aviației Boarding Pass, avionul privat de tipoperat de Global Jet Luxemburg, cu care șeful statului a mers în Coreea de Sud, a decolat de la aeroportul din Sibiu la ora 12:30 duminică. Durata zborului până la Seul a fost estimată la aproximativ 12 ore.

Costul mediu pentru a închiria un Gulfstream G550 este de aproximativ 8.000-11.000 de dolari pe oră. Acest lucru face ca întreaga cursă a președintelui în Coreea de Sud să coste aproximativ 132 de mii de dolari doar dus. Dacă se mai adaugă și durmul de întoarcere, călătoria șefului de stat ar atinge suma de aproximativ 270 de mii de dolari.

Aronava cu care Klaus Iohannis a mers în Coreea de Sud este aceeaşi cu care preşedintele a mai zburat în anul 2023 în deplasările oficiale din Emiratele Arabe Unite, dar şi în „turneul african” din Kenya, Tanzania, Capul Verde şi Senegal.

Deputat USR: „Problema e că Iohannis a tratat Palatul Cotroceni ca fiind un fel de vilă personală, a tratat bugetul Administrației ca fiind al lui, nu bani publici”

Despre subiect au vorbit Lucian Lungoci, deputat PSD, Emanuel Ungureanu, deputat USR, și Daniel Constantin, din partea PNL, în direct în platoul Euronews, dar și Ciprian Faraon, candidat PUSL la Primăria Sibiu.

Lucian Lungoci, deputat PSD: ”N-am nimic împotrivă să închirieze o aeronavă, mai ales pe distanță atât de lungă, dar ar fi putut fi un avion de la Tarom, că și aeronavele din dotarea Tarom pot zbura în Coreea de Sud fără probleme (...). Ce să zic, măcar nu se dezminte, continuă pe aceeași linie. E statornic pe opțiunile dânsului”.

Emanuel Ungureanu, deputat USR: ”O nesimțire de genul acesta trebuie dată în gât. (...) E abuz în serviciu. Vorbim despre faptul că domnul Iohannis folosește aeronavele alea ca pe niște taximetre personale. Își ia soția de la Sibiu, face escale în Constanța, mai stă la o viluță, mai vine, mai pleacă, deci pe traseul simplu pe care l-am putut face, pe mijloace simple de investigație, știm unde opresc aceste aeronave. Problema e că Iohannis a tratat Palatul Cotroceni ca fiind un fel de vilă personală, a tratat funcția prezidențială ca fiind o chestiune pe persoană fizică și bugetul Administrației, ca fiind al lui, nu bani publici pe care îi cheltuie de la cetățenii care muncesc, și toate aceste aroganțe le-a făcut pentru că i-a pus pe alții să semneze, că eu știu și finalul. Deci, va fi un Acar Păun, ăla de la Administrația Prezidențială (...). Dar, în rest, Coreea de Sud este o destinație importantă pentru industria de armament, e important ca un șef de stat să meargă într-un asemenea loc, se justifică o vizită de lucru, se justifică și o cheltuială, dar opulența asta și lipsa de bun simț reprezintă chiar o constantă”.

Președintele Iohannis discută, în Coreea de Sud, despre cumpărarea de echipamente militare. În această primă zi, el a vizitat şi Zona Demilitarizată (DMZ) și a depus o coroană de flori la Cimitirul Naţional din Seul.

Daniel Constantin, deputat PNL: ”Eu îmi amintesc că acum 12 ani am intrat prima dată în Guvern și încă de atunci se discuta de un avion prezidențial sau un avion cu care să meargă înalții demnitari ai statului, aici mă refer la președinte, prim-ministru, șefii celor două Camere și cred că atât, nu sunt foarte mulți care îl pot folosi. De 12 ani, discuția cred că era chiar mai veche, nu am reușit să facem acest pas (...). Acum discutăm despre cum arată aeronava, în loc să discutăm despre ce se întâmplă în Coreea”.

Ciprian Faraon, candidat PUSL la Primăria Sibiu: ”Din punctul meu de vedere, singurele probleme pe care eu le văd sunt cele legate de transparență și de comunicare. Eu cred că acest subiect, că e sau nu avion de lux, că are sau nu mahon, e mai puțin relevant, până la urmă este un președinte de stat, e normal să călătorească cu un avion sigur. (...)”

Marţi, Klaus Iohannis va fi primit de omologul său, Yoon Suk Yeol. În prezenţa lor vor fi semnate o serie de documente relevante pentru consolidarea relaţiei bilaterale, care vizează: apărarea, energia nucleară, investiţiile şi comerţul exterior, cooperarea în situaţii de urgenţă şi managementul dezastrelor, cooperarea în domeniile culturii, mass-media, tineretului şi sportului.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE