Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Inundații în Australia. Zeci de mii de locuitori pot rămâne fără locuințe

Zeci de mii de locuitori din Australia sunt pregătiți să-și abandoneze locuințele, în urma inundațiilor devastatoare. În Sydney, a plouat în patru zile cât în opt luni. Barajul care alimentează cea mai mare metropolă a Australiei s-a revărsat pe străzi, iar apa a ajuns la acoperișurile caselor.

Apa amestecată cu noroi a transformat suburbiile aflate la sud-vest de Sydney într-un lac uriaș. În unele cartiere, apa a ajuns în câteva minute până la acoperișurile caselor, iar pe străzi se putea merge doar cu barca.

Ce spun locuitorii

„Sunt aici de 22 de ani, nu a fost niciodată apă în casă.”

„Nu am văzut atâta apă de mult, mult timp, așa că este foarte îngrijorător.”

Cantitatea uriașă de apă a ieșit cu presiune din barajul care alimentează orașul, în urma ploilor abundente.

„Am avut 300 de ml de ploaie, în ultimele 24 de ore, dar este oarecum localizat, că nu au mai fost probleme în munți, așa că nu cred că va crește mai mult.”

Australia a declarat stare de dezastru natural în 30 de zone afectate de inundațiile masive. În statul New South Wales, autoritățile au emis avertismente de evacuare pentru 60.000 de locuitori.

Aceasta a fost a treia inundație în ultimele 12 luni

Australia este afectată de schimbările climatice și se confruntă frecvent cu episoade de secetă, incendii de vegetație devastatoare şi inundații repetate şi tot mai intense.

„Este alarmant pentru că am avut atât de multe inundații, recent, și la interval scurt. În mod normal, durează câțiva ani între ele”, spune o localnică.

În martie, inundațiile cauzate de furtuni puternice au devastat vestul orașului Sydney și au ucis 20 de oameni.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE