Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Inundații severe în Australia. Oamenii sunt sfătuiți să evacueze zona

Peste 30.000 de locuitori din Sydney și din împrejurimi au fost sfătuiți să evacueze sau să se pregătească să își abandoneze locuințele luni, în timp ce cel mai mare oraș din Australia se confruntă cu a patra, și probabil cea mai gravă, serie de inundații din mai puțin de un an și jumătate, relatează AP.

O nouă situație de urgență

Zilele de ploi torențiale au cauzat revărsarea barajelor, ceea ce a provocat o nouă situație de urgență în ceea ce privește inundațiile în unele părți ale orașului de 5 milioane de locuitori.

„Cele mai recente informații pe care le avem sunt că există șanse foarte mari ca inundațiile să fie mai grave decât oricare dintre celelalte trei inundații pe care le-au avut aceste zone în ultimele 18 luni”, a declarat ministrul pentru gestionarea situațiilor de urgență, Murray Watt.

Inundațiile actuale ar putea afecta zone care nu au fost afectate în timpul inundațiilor anterioare din martie anul trecut, martie anul acesta și aprilie, a adăugat Watt.

Premierul statului New South Wales, Dominic Perrottet, a declarat că 32.000 de persoane au fost afectate de ordinele și avertismentele de evacuare.

„Probabil că vă așteptați să vedeți că acest număr va crește pe parcursul săptămânii”, a spus Perrottet.

VEZI GALERIA
6 imagini

Inundațiile majore, tot mai frecvente

Ploile au fost prognozate pe întreaga coastă a New South Wales, inclusiv la Sydney, toată săptămâna, a precizat ea. Biroul de Meteorologie spune că luni ar putea cădea până la 12 centimetri de ploaie în Sydney.

Pericolul de inundații a fost cel mai mare de-a lungul râului Hawkesbury, în nord-vestul Sydney, și al râului Nepean, în vestul orașului Sydney. Biroul a raportat luni după-amiază inundații majore în comunitățile Nepean din Menangle și Wallacia, la marginea de sud-vest a Sydney.

Comisarul Serviciilor de Urgență ale statului, Carlene York, a declarat că vântul puternic a doborât copaci, care au blocat drumurile. Ea a sfătuit oamenii să nu călătorească, dacă nu este necesar.

Perrottet a declarat că guvernul și comunitățile trebuie să se adapteze la inundațiile majore care devin tot mai frecvente în cel mai populat stat din Australia.

„Să vedem ce vedem chiar în Sydney, nu există nicio îndoială că aceste evenimente devin tot mai frecvente. Iar guvernele trebuie să se adapteze și să se asigure că răspundem la mediul în schimbare în care ne aflăm”, a declarat Dominic Perrottet, ministrul pentru gestionarea situațiilor de urgență.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE