Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cod roșu de ploaie și vânt la Craiova. Primarul Olguța Vasilescu: Situația este foarte complicată

Furtună puterincă la Craiova, unde a fost cod roșu de ploaie și vânt. Mai multe acoperișuri de bloc au fost distruse și multe străzi au fost inundate. Primăria a decis închiderea parcurilor şi suspendarea circulaţiei tramvaielor.

Olguța Vasilescu, primarul Craiovei, a vorbit în direct la Euronews România și ne-a spus cum arată situația după furtună.

Olguța Vasilescu, primarul Craiovei: „Au fost peste 60 de litri pe metru pătrat. Am avut șuvoaie (n.red. de apă) pe multe străzi. A explodat conducta de sub asfalt și a explodat cu tot cu asfalt strada. Avem zeci de copaci căzuți care blochează căile de acces și acum lucrăm la descongestionarea lor și multe acoperișuri luate de vânt. Situația este foarte complicată și ne-a fost îngreunată și de traficul intens.”

Asociațiile de proprietari, responsabile pentru mașinile avariate

Întrebată cum pot fi despăgubiți cetățenii, Olguța Vasilescu spune că de mașinile care au fost avariate de acoperișurile prăbușite sunt răspunzătoare asociațiile de proprietari.

Olguța Vasilescu, primarul Craiovei: „Pentru acoperișurile care s-au prăbușit peste mașini sunt vinovate asociațiile de proprietari, dacă nu au lucrat cu autorizație de construire. Din câte am văzut eu prin cartiere, nu prea s-a lucrat cu autorizație de construire. Acolo vor fi direct răspunzători și vor trebui să îi despăgubească pe păgubași.”

Pagubele făcute de vremea capricioasă nu pot fi încă estimate. Cetățenii sunt sfătuiți să rămână în case pentru a lăsa libere căile de acces pompierilor și salvărilor. Mașinilor de intervenție le este greu să ajungă la locurile necesare din cauza traficului.

După furtună, va ploua cu dosare penale

Blocurile au fost mai avariate decât casele. Motivul: multe lucrări ale blocurilor au fost făcute fără autorizație de construire.

Olguța Vasilescu, primarul Craiovei: „La case nu sunt foarte mari probleme. Am văzut un acoperiș, în stradă, lângă o casă, dar mi-am dat seama că era de la un bloc care era la peste 100 de metri distanță. Problema este la blocuri, acolo unde se lucrează fără autorizație de construire. Și le tot repetăm președinților de asociații de proprietari că trebuie să se oprească. Probabil după această ploaie vor avea și dosare penale foarte mulți dintre ei. O să încercăm cu poliția locală, în perioada următoare, să îi notificăm pe toți, oriunde este șarpanta făcută fără autorizație de construire să intre imediat în legalitate, astfel încât să nu mai avem astfel de surprize. De altfel, noi le spunem, după fiecare ploaie, că de data aceasta va trebui să începem să îi și amendăm și să luăm și alte tipuri de măsuri.”

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE