Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Capitala și 26 de județe se află sâmbătă sub cod galben de caniculă

Peste jumătate din România se află sâmbătă sub cod galben de caniculă. Regiunile vizate sunt estul, sudul și vestul României. Transilvania, însă, scapă de avertizarea meteorologilor. În regiune, temperatura nu va depăși 32 de grade, iar la munte, în zonele înalte, este posibil să plouă.

Totodată, spre deosebire de vineri, 1 iulie, sâmbătă și duminică, temperaturile se vor apropia de media normală pentru această perioadă.

Pentru a se răcori, românii au preferat în acest sfârșit de săptămână ștrandurile și bazinele de înot. Totodată, nici reacția autorităților nu s-a lăsat așteptată. La Iași, acestea au împărțit apă în zonele defavorizate, unde accesul la apă potabilă este redus.

Potrivit celui mai recent raport european al Grupului Interguvernamental, canicula resimțită în aceste zile este o consecință a schimbărilor generate de încălzirea globală. Pentru Europa, raportul prevede o creștere a frecvenței și intensității fenomenelor meteo extreme, inclusiv a valurilor de căldură marină și avertizează că o creștere cu două grade celsius a temperaturii va avea efecte critice pentru natură și oameni.

”Valurile de căldură, absolut oriunde ne uităm pe glob, nu numai în Europa, au crescut ca frecvență. Sunt mult mai frecvente acum decât erau în perioada pre-industrială (1850-1900). Temperatura medie globală a crescut cu 1,1 grade și are o influență clară asupra valurilor de cădură”, a declarat Bogdan Antonescu, specialist în fenomente meteo extreme.

Ne mai putem face planuri de concedii când schimbările climatice ne surprind de la o zi la alta?

"Sigur, ne putem face planuri, ținând cont și de informațiile meteorologice, pe toate intervalele, inclusiv când avem acele avertizări nowcasting, prognoze cu anticipație în câteva ore. Pentru că ele ne pot spune mai clar unde se petrec fenomenele extreme și ce intensitate au. În funcție de aceste informații vom fi mai bine pregătiți, însă e o realitate, că toate activitățile noastre sunt influențate de criza climatică. Sunt fenomene normale pentru zona și timpul din an, dar anormale pentru intensitatea cu care se petrec, prin durata lor și prin frecvența lor", a transmis meteorologul Roxana Bojariu.

În iulie, persistă furtunile

În ceea ce privește perioada următoare, "ne putem aștepta la alte valuri de cădură, punctate de instabilități. Ele vin la pachet, pentru că atunci când ai o atmosferă foarte caldă, evident că transportul aerului mai răcăros vine cu instabilități, care cad localizat și pot fi dificil de prognozat la punct fix și exact la momentul producerii. Săptămâna viitoare vor fi temperaturi peste normalul perioadei. Luna iulie va avea în general acest caracter, dar furtunile de după-amiază în general vor fi prezente și, în funcție de condițiile locale, pot avea o amploare mai mare", a mai spus meteorologul.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE