Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Primul curs de Inteligență Artificială cu certificare europeană. Elevi din București vor învăța despre tehnologia viitorului

Elevii din România vor putea lua parte la cursuri gratuite de introducere în Inteligența Artificială (IA). 25 de elevi ai Colegiului Național Mihai Viteazul din București sunt înscriși în programul pilot lansat de RoboHub.

Primul curs de IA cu certificare europeană

Tinerii vor primi cursuri pre-înregistrate, pe care să le parcurgă în timpul disponibil. Cursul pune la dispoziție și o serie de sesiuni practice, online sau fizice, cu trainerii de la RoboHub, pentru a înțelege aplicabilitatea concretă a teoriei.

Cursul susținut de RoboHub pentru liceenii de la Colegiul Mihai Viteazul va include mai multe teme, precum:

  • definirea termenului de Inteligență Artificială,
  • principiile de funcționare,
  • la ce ajută o astfel de tehnologie,
  • provocările și potențialul acesteia.

La finalul programului de training, liceenii vor avea oportunitatea de a susține testarea ICDL Insights AI și de a obține o certificare recunoscută internațional.

Întâlnire cu robotul Escu

La prima întâlnire, tinerii pasionați de matematică și informatică au stat de vorbă cu roboți care folosesc deja Inteligența Artificială.

Inteligența artificială devine tot mai prezentă în viața de zi cu zi. Din acest motiv, tinerii din România vor să afle cât mai multe lucruri despre tehnologia viitorului. Câțiva elevi din București au avut șansa să stea de vorbă cu robotul Escu.

Elev: Cunoști Bucureștiul?

Robotul Escu: Bucureștiul are o populație de 1,836 milioane locuitori.

Elev: Minți?

Robotul Escu: Robotul nu poate să mintă. Asta vrem noi să credeți voi.

Primele impresii după discuția cu Escu

"Odată ce un robot ar putea să simtă oarecum emoțiile, ar putea să-i dea și un grad de umanitate. Chiar dacă e programat", spune un elev.

"Acum mi se par foarte amuzanți. Nu răspund ca oamenii. E mai mult amuzant, decât să fie o discuție mai serioasă", spune o elevă.

"Deși noi îi programăm, noi putem să învățăm foarte multe de la ei. Și pe plan profesional, lucrând alături de noi, noi putem învăța de la ei anumite abilități", este de părere un elev.

Specialiștii spun că la această oră inteligența artificială este de fapt abilitatea unui robot de a căuta răspunsurile într-o bază de date pentru care a primit acces. Așadar, roboții încă nu ne pot lua locul în societate.

Ana-Maria Stancu, fondator RoboHub: "ChatGPT este un sistem foarte avansat, însă atâta timp cât oamenii nu înțeleg măcar de principiu ce este în spate, se vor baza pe informațiile respective. Ceea ce nu este întotdeauna corect. De aceea ne-am dorit să facem acest curs, pentru a educa publicul în general."

Conform datelor oficiale, România are a treia cea mai mare bază de specialiști în industria IT din Europa Centrală și de Vest. Peste 200.000 de români activează în acest domeniu, unde salariul mediu depășește 8.000 de lei.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE