Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

INTERVIU. Tom Laliberty, oficial al Patriot: România va fabrica rachete de ultimă generație SkyCeptor, la Ploiești

Țara noastră va fi protejată, în cazul unei posibile amenințări aeriene, în contextul în care războiul continuă la graniță. Pe lângă sistemele Patriot, Guvernul Statelor Unite intenționează să trimită și alte sisteme de apărare performante în România.

Euronews România a încercat să afle de la președintele diviziei de apărare aeriană al celui mai mare producător de sisteme Patriot, Tom Laliberty, ce suprafață va acoperi acest sistem defensiv.

Vitalie Cojocari, Jurnalist Euronews: "Care sunt noutățile pe care ni le puteți oferi în legătură cu sistemul pe care România l-a implementat deja? Care ar fi noutățile pentru noi?"

Tom Laliberty, președintele diviziei Land and Air Defense Systems la Raytheon: "În primul rând, suntem foarte onorați să fim în slujba armatei române. Astfel, în cadrul misiunii de apărare aeriană, am furnizat deja o baterie Patriot care este folosită astăzi aici, în România. În plus, au fost livrate încă trei unități de foc suplimentare. În prezent, ne aflăm în plin proces de integrare și verificare a acestor trei sisteme. Armata română le va folosi mai târziu în acest an în cadrul unui amplu exercițiu de integrare și antrenament. Așadar, acest program a mers extrem de bine și a oferit o bază extraordinară de capacitate de apărare aeriană pentru apărarea României. Suplimentar, am vorbit despre următoarele proiecte. Prin urmare, sistemul Patriot oferă o capacitate de apărare aeriană cu rază medie și lungă de acțiune. Iar astăzi, în cadrul întâlnirii cu oficialii guvernamentali români și cu reprezentanții industriei, am vorbit despre sistemul cu rază scurtă și medie de acțiune numit NASAMS. Iar noi ne concentrăm pe furnizarea acestui tip de arme României pentru nevoile de apărare aeriană cu rază scurtă și medie de acțiune."

Jurnalist: "Vom discuta mai târziu despre sistemul NASAMS. Însă aș dori să aflu mai multe informații despre sistemul Patriot. În acest moment există patru baterii în România. Și mai sunt încă trei care urmează să vină. Când o să le avem? "

Tom Laliberty: "Guvernul român a solicitat trei baterii suplimentare din Statele Unite. Ne așteptăm ca autoritățile americane să le ofere guvernului român în următoarele luni. Din ce am auzit probabil acest lucru se va întâmpla în jurul lunii octombrie. Apoi vor trece aproximativ trei ani până când acestea vor fi livrate direct guvernului român."

Jurnalist: "Iar sistemul de apărare Patriot servește doar apărării sau ar putea fi folosit pentru atac la un moment dat împotriva unor rachete sau asupra unor avioane sau poate chiar asupra unei armate?"

Tom Laliberty: "Așadar, sistemul Patriot este unul pur defensiv. Este un sistem integrat de apărare antirachetă aeriană. Este un sistem care se ocupă de o gamă largă de amenințări pe care adversarul le poate aduce armatei române. Vorbim aici de rachete balistice tactice, avioane de luptă ostile, rachete de croazieră de mare viteză și manevră, precum și de o gamă largă de sisteme aeriene fără pilot la bord sau drone, așa cum sunt numite uneori. Toate aceste amenințări cu care Patriot se va confrunta la un moment dat, dar poate mai important, sistemul Patriot se ocupă simultan de ele pe măsură ce adversarul le aduce în joc. Este vorba despre ceea ce noi numim un scenariu de raid de amploare în care sunt prezentate mai multe amenințări cărora trebuie să le facem față în același timp."

Jurnalist: "Avem războiul din Ucraina. Știm că sistemul Patriot este folosit în Ucraina de câteva luni. Aveți colectate unele date în acest sens? Și ce fel de date strângeți acolo pentru a îmbunătăți sistemul Patriot?"

Tom Laliberty: "Incluzând Ucraina, sistemul Patriot este utilizat de 19 țări din întreaga lume. Fiecare dintre aceste țări va furniza din când în când date către Raytheon în cadrul armatei americane. Instituție care, evident, sponsorizează Patriot pentru Statele Unite. Noi luăm acele date, analizăm datele privind amenințările și alte date despre, poate, condițiile de desfășurare, iar apoi le folosim pentru a îmbunătăți constant sistemul. Astfel, actualizăm software-ul. Facem modernizări la nivelul hardware-ului. În așa fel încât să avem întotdeauna cea mai avansată tehnologie din sistem. După care, prin actualizări periodice ale software-ului și ale bazelor de date privind amenințările, acestea sunt apoi oferite tuturor celor 19 țări care folosesc sistemul pentru a ne asigura că avem parte de cea mai modernă și cea mai eficientă tehnologie de contracarare a oricărei amenințări."

Jurnalist: "Ați putea să-mi oferiți un exemplu de astfel de date pe care le colectați din război și pe care le-ați putea folosi pentru a îmbunătăți sistemul de apărare Patriot?"

Tom Laliberty: "Da, dacă unul dintre beneficiarii noștri ar fi implicat în urmărirea și eliminarea unei anumite amenințări pe care un adversar ar fi lansat-o împotriva sa, atunci noi vom prelua în esență datele privind amenințarea și le vom încorpora în sistem. În acest fel, sistemul ar avea o idee mai bună despre ceea ce va face acea amenințare înainte de misiune, pentru a putea face față mai bine atunci când această amenințare va fi întâlnită din nou în viitor."

Jurnalist: "Puteți să-mi spuneți care este rata de succes a sistemului Patriot? Pentru că am văzut că ucrainenii folosesc aceste sisteme pentru a-și apăra orașele. Kievul este apărat de bateriile Patriot. Însă, totodată, vedem că rușii au reușit totuși să lovească unele locuri, unele orașe chiar și în apropiere de România. Există vreo informație despre rata de succes a sistemului Patriot?"

Tom Laliberty: "Da. Nu doresc însă să ofer cifre specifice. Dar ceea ce pot să vă spun este că, prin interacțiunea noastră cu serviciile ucrainene de apărare aeriană și prin intermediul armatei Statelor Unite, autoritățile din Ucraina sunt extrem de mulțumite de eficiența sistemului Patriot. Acesta a avut foarte, foarte mult succes cu privire la protejarea zonelor pe care le apără. Când privești un loc precum Ucraina sau orice alt tip de țară de mari dimensiuni, este necesar să ai o acoperire a întregii zone dacă vrei să te aperi împotriva unei ținte inamice. Nu doresc să intru în detalii, dar ceea ce aș putea spune este că, în prezent, Ucraina are doar câteva baterii Patriot. Iar, prin urmare, ceea ce apără este relativ limitat (n. red. ca dimensiuni)."

Jurnalist: "Ați spus că vom avea șapte sisteme, șapte noi baterii Patriot în România. Deci, ca să înțelegem, cât de mare va fi suprafața de apărare a României cu ajutorul sistemului Patriot? Am putea să intuim din această perspectivă că suntem bine apărați cu ajutorul acestui sistem?"

Tom Laliberty: "Da. Ce aș putea spune este că, știți, ceea ce noi numim un plan de apărare a fost realizat de Guvernul României cu ajutorul Guvernului Statelor Unite. Astfel, acest proiect de apărare se referea, în principiu, la obiectivele pe care guvernul român dorește să le protejeze. Ulterior, autoritățile au prezentat o soluție care să încorporeze șapte unități de foc. În plus față de sistemul Patriot, ceea ce România este pe cale să facă este să creeze o stratificare a capacității de apărare aeriană. Astfel că, așa cum am spus, sistemul Patriot are o capacitate de apărare aeriană cu rază medie și lungă de acțiune. După care, ar urma o capacitate cu rază scurtă și medie de acțiune. Nu în ultimul rând, putem vorbi despre o capacitate cu rază de acțiune foarte scurtă și o capacitate de contracarare a tehnologiilor de tip dronă. Așadar, dacă luăm toate acestea la un loc, guvernul român încearcă în mod evident să își maximizeze aria de acoperire pentru apărarea întregii țări."

Jurnalist: "Este o informație foarte interesantă pe care ne-ați oferit-o. Deci vom avea acoperire pentru toată România. Vom avea acest lucru atunci când primim acest sistem de apărare precum Patriot și cum ați spus despre NASAMS. Acesta va acoperi toată România?"

Tom Laliberty: "Ceea ce am spus este că proiectul de apărare, sunt convins, are ca obiectiv să acopere o parte cât mai însemnată din țară atât cât este posibil din punct de vedere practic."

Jurnalist: "În regulă. Desigur, o țară care dispune de baterii Patriot nu va doborî, să spunem, o dronă cu o rachetă de tip Patriot, deoarece acestea costă foarte mult. Care este, de fapt, costul unei rachete Patriot?"

Tom Laliberty: "Gândiți-vă la o rachetă Patriot care poate costa câteva milioane de dolari. Ce încercați să faceți atunci când vă ocupați de apărarea aeriană, evident că sarcina principală este de a apăra oamenii și bunurile țării. Totuși, doriți să o faceți într-un mod inteligent. Și există un termen folosit în domeniul apărării, numit raportului costuri-daune (cauzate adversarului). Astfel, ceea ce încercați să faceți este să vă asigurați că rezervați rachetele de interceptare Patriot, care sunt deosebit de scumpe după cum bine ați intuit, țintelor care reprezintă un adevărat pericol."

Jurnalist: "Ca un avion?"

Tom Laliberty: "Un bombardier foarte scump sau o rachetă balistică tactică foarte scumpă. Și lucruri cum ar fi drone sau aeronave fără pilot. Vrei să folosești ceva care este la fel de eficient pentru acea clasă de amenințări, dar care este mult mai puțin costisitor. Deci, de exemplu, în ceea ce privește aeronavele fără pilot, avem un produs numit Coyote, o aeronavă fără pilot care este relativ ieftină, dar scopul său este de a contracara aeronavele fără pilot ale adversarului. Avem și arme cu energie direcționată, cum ar fi laserele, care sunt foarte eficiente pentru dronele mici."

Jurnalist: "Și sunt folosite în Ucraina chiar acum? Sau nu știți despre asta?"

Tom Laliberty: "Nu știu dacă sunt folosite în Ucraina sau nu."

Jurnalist: "Despre rachetele de atac naval (NSM) sau NASMS-uri, alte sisteme de apărare pe care le fabricați. Am putea să le folosim în România? Sau acum le cumpărăm? Care este situația acum?"

Tom Laliberty: "După cum am spus, înțelegem că guvernul român caută sistem de apărare aeriană cu rază scurtă până la medie. Oferta noastră pentru această clasă de sisteme de apărare aeriană include NASM-urile, sistemul național avansat de rachete sol-aer. Acest sistem este, de asemenea, folosit în prezent destul de eficient în Ucraina și este folosit de 13 țări din întreaga lume. Deci, este un foarte sistem foarte eficient împotriva aeronavelor tactice, împotriva rachetelor de croazieră și împotriva aeronavelor fără pilot. Dacă ne uităm la NASM-uri, există o mulțime de avantaje însemnate ale utilizării NASMS-urilor aici, în România. În primul rând, se creează interoperabilitate cu sistemele Patriot, astfel încât să vă puteți coordona capacitățile de apărare aeriană între Patriot și NASMS-uri. Deci, puteți face lucruri cum ar fi selectarea operatorului adecvat pentru a obține acel raport costuri-daune (cauzate adversarului) de care am vorbit. Un alt beneficiu principal al NASMS-urilor este că rachetele pe care le folosește sunt rachete AMRAAM și AIM-9 Sidewinder.

Aceste rachete sunt folosite și pentru lupta aer-aer. Deci forțele aeriene române au deja aceste rachete în inventar și achiziționează în mod activ rachete suplimentare pentru lupta aer-aer. Deci acele rachete care sunt folosite în NASM-uri pentru apărare aeriană sol-aer oferă armatei române flexibilitatea de a folosi aceste rachete în oricare dintre aplicații. Deci pot trece de la forțele aeriene la apărare aeriană sol-aer sau invers, în funcție de ceea ce necesită misiunea. Datorită faptului că NASM-urile sunt folosite de atât de mulți membri NATO, la fel ca Patriot, coaliția NATO beneficiază de capacitatea de interoperabilitate atât a muniției, cât și a pieselor de schimb și a soldaților instruiți. Deci oferă într-adevăr o soluție cu adevărat eficientă tuturor țărilor NATO."

Jurnalist: "România este interesată de NASM-uri? Sau doar vrem să le cumpărăm? Ce discută în acest moment compania dvs. și guvernul nostru?"

Tom Laliberty: "Cred că guvernul român încă lucrează la cerința privind capacitate cu rază scurtă și mediu. Știm că există concurenți. Suntem foarte încrezători în palmaresul dovedit al NASM-urilor, probabil cel mai eficient sistem cu rază scurtă și medie de acțiune din lume. Sunt sigur că guvernul român va merge mai departe cu un fel de achiziții și va participa la asta, atât din perspectiva marilor capacități pe care le-am descris deja, cât și a concentrării pe participarea industrială, extinderea prezenței pe care o avem deja aici în România, mai departe pentru a include unele dintre aspectele pe care le oferim odată cu NASM-uri."

Jurnalist: "Cum se descurcă România cu fabricarea rachetelor SkyCeptor? Ne ocupăm de ele, participăm. Cum se descurcă România?"

Tom Laliberty: "În urmă cu aproximativ 18 luni, Raytheon și Electromecanica au semnat o scrisoare de intenție pentru a se concentra asupra potențialului de a aduce SkyCeptor aici. Încă dialogăm cu Electromecanica și misterul economiei. Ce pot să vă spun este că merge extrem de bine. Lucrăm la planuri detaliate pentru construirea unei fabrici la Electromecanica. Instruim forța de muncă, facem transfer de utilaje și echipamente de testare. Deci merge extrem de bine. Lucrăm și prin diverse canale guvernamentale pentru a pune în aplicare licența astfel încât să putem asambla racheta SkyCeptor aici în România, iar apoi să o putem oferi celor 19 țări care folosesc azi sistemul Patriot."

Jurnalist: "De asemenea, așa cum am discutat deja, în Ucraina se folosește inteligența artificială. În acest moment, inteligența artificială decide pe cine să ucidă sau nu?"

Tom Laliberty: "Inteligența artificială este un subiect foarte larg. Am studii de informatică, făcute în anii '80. Ce vă pot spune, încă din anii '80, tehnicile de inteligență artificială au fost folosite în algoritmi pentru o varietate de sisteme, inclusiv sisteme de apărare aeriană. Ce pot spune este că acum acestea suntem foarte axate pe specificul misiunii de apărare aeriană, în ceea ce privește misiunea specifică, și nu au chiar acel tip de capacitate de învățare largă încât să-și depășească scopul prevăzut."

Jurnalist: "Cum ați descrie eficacitatea rachetelor rusești? Pentru că sistemele Patriot apără acum Ucraina. Deci, armata rusă este a doua armată din lume? Ce părere aveți?"

Tom Laliberty: "Așa cum am spus mai devreme, feedbackul pe care l-am primit din partea forțelor ucrainene de apărare aeriană a fost pozitiv. Au avut mare succes în scopurile pentru care au folosit sistemele Patriot, la fel și în cazul NASAM-urilor. Din nou, nu pot oferi cifre concrete, dar au fost extrem de eficiente. Suntem foarte mândri că putem servi poporul ucrainean."

Jurnalist: "Întrebarea mea era mai mult legată de rachetele rusești. Sistemele Patriot încă doboară toate rachetele rusești chiar acum în Ucraina. Am înțeles corect?"

Tom Laliberty: "Cum am spus, pot să vă spun doar ce am auzit de la ucraineni, că au fost foarte mulțumiți de sistem și că au avut mare succes în toate cazurile la care au încercat să-l folosească."

Jurnalist: "Ați spus și că strângeți date, iar asta este bine pentru sistemul dvs. Există oameni care spun că războiul este foarte profitabil pentru companiile care produc mașini, sau sisteme, sau arme de război. Care este răspunsul dvs. pentru oamenii care cred că războiul este dus mai mult pentru companiile care se află în această industrie."

Tom Laliberty: "Aș spune că aceste sisteme pe care le producem sunt clar făcute pentru a descuraja războiul. Deci cel mai bun lucru pe care îl putem face este să creăm o capacitate care să prevină războiul, iar până la urmă asta este ce încercăm să facem. Acum, dacă din păcate izbucnește războiul, atunci aceste sisteme chiar trebuie să funcționeze. Scopul lor este să salveze vieți. Așa cum am spus, suntem destul de mândri de performanța sistemelor noastre în Ucraina și în alte locuri din întreaga lume. Dacă obținem afaceri suplimentare din asta, în esență este regretabil pentru că asta înseamnă că sunt în desfășurare războaie. Nu privim asta dintr-o perspectivă a profitabilității, o privim din perspectiva că ne sprijinim clienții atunci când au cel mai mult nevoie de sprijinul nostru. Pe asta ne concentrăm."

Jurnalist: "Ultima întrebare se va referi la sistemul naval NSM. Înțeleg că România este deja interesată de el și îl folosește. Ce informații aveți dumneavoastră?"

Tom Laliberty: "Racheta de atac naval, NSM. Înțeleg că guvernul român a parcurs procesul FMS (n. red. vânzare externă de echipamente militare) pentru a o procura. Raytheon și partenerul nostru, Kongsberg Defence & Aerospace, au fost incluși în contract în luna ianuarie a acestui an pentru a construi această capacitate. Deci, în mod activ suntem…"

Jurnalist: "În ianuarie, și când o vom avea?"

Tom Laliberty: "Cam în trei ani. Deci cândva în 2026, din ce am înțeles eu."

Jurnalist: "Și câte?"

Tom Laliberty: "Nu știu pe de rost."

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE