Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Unul dintre cele mai atractive domenii de angajare din România duce lipsă de profesori specializați, în școli și licee

România nu are suficient de mulți profesori în școli și licee care sa pregătească următoarea generație de informaticieni. Afirmația aparține unuia dintre profesorii Facultății de Matematică - Informatică din cadrul Universității București. Acesta spune că tinerii își doresc cariere în domeniu pentru că absolvenții de Informatică găsesc repede  un loc de muncă, iar salariul este, încă de la început, semnificativ mai mare ca în alte profesii.

80% dintre absolvenții de informatică devin programatori

La Facultatea de Matematică-Informatică a Universității din București, unde Radu Gramatovici predă, se studiază cinci programe de licență.

Radu Gramatovici: ”Noi nu pregătim studenți pentru ceea ce este la modă azi, pregătim studenți pentru o viață, ca ceea ce învață în facultate să-I ajute să se adapteze inclusiv într-un mediu din acesta foarte dinamic în care tehnologiile se schimbă o dată la cinci ani. Dintre cei care termină, să spunem de exemplu, informatica, devin în proporție de 80% programatori.”

Absolvenții de calculatoare și tehnologia informației mai au opțiunea de a deveni practic ingineri.

Radu Gramatovici: ”La matematici aplicate se duc în special în domeniul bancar, asigurări, deci se face analiză de date. De plecat din țară, nu pleacă foarte mulți, probabil undeva pe la 10% cel mult. Ceea ce se întâmplă foarte mult din pandemie este că lucrează din România pentru companii din afară.”

Problema este legată de salariu

În România, informatica nu este studiată de mai mulți tineri din lipsa profesorilor specializați care să predea în școli și licee. Există și situații în care tinerii nu sunt pregătiți la nivelul la care ar trebui să fie și recuperează în facultate.

Radu Gramatovici: ”Nivelul cu care intră în facultate este foarte eterogen, avem și studenți care au fost olimpici internaționali la informatică. Avem și studenți care nu au făcut aproape deloc în liceu. Motivul principal este lipsa profesorilor de informatică, în special a celor bine pregătiți asta pentru că, și vă dau ca exemplu, dintre absolvenții noștri, undeva la 350 pe an, aproape nimeni nu devine profesor de informatică. Dacă avem unul sau doi absolvenți pe an care se fac profesori de informatică, e sărbătoare. Problema este diferența foarte mare dintre cât câștigă un profesor debutant de informatică sau de tehnologia informației în învățământ, adică puțin mai mult peste salariul minim pe economie și cât câștigă ca debutant într-o firmă.”

Lucrul acesta este valabil și la nivel universitar. În alte țări, unele universități plătesc profesorii în funcție de competiția de pe piață în domeniul lor, astfel încât mediul academic să nu piardă absolvenții cei mai buni. Asta înseamnă, însă, și o diferențiere de salarizare. Un profesor de informatică sau de drept ar fi mai bine plătit decât unul de literatură, spre exemplu.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE