Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Influența lui Andrew Tate în mediul online. Euronews i-a întrebat pe tineri cum îi percep mesajele

Publicat de: Maia Bondici

Andrew Tate, influencerul cu milioane de urmăritori, a spus despre el însuși că are o masculinitate toxică. În ciuda faptului că a fost interzis pe mai multe platforme online, rețelele de socializare sunt în continuare pline de tineri care îi urmează sfaturile. O echipă Euronews a vrut să afle de la tinerii din România cum percep ei mesajele inflencerului aflat acum în arest.

Principiile lui Tate, promvoate în social media

Mii de conturi de TikTok, Instagram, Facebook sau Youtube făcute de urmăritorii lui Andrew Tate promovează în continuare principiile lui, bazate cel mai adesea pe misoginism, rasism și homofobie. Dar ce îi atrage pe tineri spre o astfel de retorică?

Silviu Istrate, creator de conținut: „O văd ca pe un răspuns la lipsa modelelor masculine în general din viețile noastre. Într-o lume care se schimbă constant, modelul masculin care ar trebui să se adapteze lumii cumva nu există, și iată că, din când în când, pentru că Tate nu este un caz particular, mai apar tot felul de modele masculine de tipul: hai să ținem femeia unde era acum 100 de ani.”

Sociologii spun că o astfel de comunitate este creată pe post de refugiu pentru cei care împărtășesc aceeași viziune. Religia și cultura joacă un rol crucial în această atractivitate.

Gelu Duminică, sociolog: „Rolul bărbatului în secolul XIX devine toxic în secolul XX. Și și mai toxic în secolul XXI. De fapt despre asta vorbim. Vorbim despre un conservatorism major, dar care aduce cu sine ideea că bărbatul este superior femeii.”

Tate, susținut de tinerii din România

Andrew Tate este popular nu doar în țările vestice. Irina are 17 ani și a întâlnit susținători și aici în România.

Echim Irina, elevă: „Există foarte mulți băieți de vârsta mea care sunt complexați de faptul că nu au avut încă o relație romantică sau că nu au avut succes la fete sau că poate nu au un fizic foarte atrăgător din perspectiva lor. Insecurități de genul acesta care îi conduc, de fapt, să se alieze cu persoane care tot ce fac e să răspândească ură față de grupurile de persoane care într-un fel i-au respins.”

Elev: Andrew Tate promovează principii sănătoase

Am întâlnit și opinii contrare. Unul dintre elevii cu care am vorbit spune că Andrew Tate promovează și principii sănătoase pe care multă lume nu le înțelege. Dar cei mai mulți sunt precum David, care crede că tinerii sunt atrași de discursul influencerului datorită războiului cultural care are loc în țările vestice. În România, aceste principii sunt înrădăcinate în cultura noastră.

David Dimonu, elev: „Mi se pare că în România nu suntem în stare să avem o conversație despre lucrurile pe care le spune Andrew Tate, o conversație civilizată. Andrew Tate propune un discurs clar, spre deosebire de chestia asta amorfă care e discuția despre drepturile femeii, abuzurile sexuale, despre abuzul domestic în România.”

Frații Tate rămân vor rămâne în arest preventiv până cel puțin la sfârșitul lunii ianuarie. Cei doi sunt acuzați de trafic de persoane și viol.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE