Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

În Texas, sportivii transgender nu mai pot concura cu persoane de sex feminin. Noua lege, aprobată de guvernator

Guvernatorul republican al statului Texas, Greg Abbott, a semnat o lege care interzice sportivilor care au trecut printr-o operație de schimbare de sex să concureze în competițiile feminine, la nivelul universităților. Acesta a numit-o "lege privind salvarea sporturilor feminine", sau S.B. 15.

"Astăzi este o zi importantă pentru sportivele din statul Texas, inclusiv pentru micile fetițe care aspiră să participe într-o zi în sporturile din universități. Acest document se aplică oricărei competiții sportive la nivel de universități, care este autorizată de o instituție publică de învățământ superior. (...) Sporturile feminine sunt amenințate. Unele femei sunt forțate să concureze împotriva unor persoane care sunt bărbați din punct de vedere biologic. (...) Legea privind salvarea sporturilor feminine protejează tinerele din universitățile din Texas prin interzicerea ca bărbații (n.r.: se referă la femeile devenite bărbați prin schimbarea de sex) să concureze în echipe, sau la nivel individual, împotriva lor (n.r.: împotriva femeilor) în sporturile din universități", a precizat Greg Abbott, la evenimentul de prezentare a noii legi.

Legea S.B. 15 interzice sportivilor care au devenit femei, prin schimbare de sex, să participe în sporturile feminine

În textul de lege este precizat faptul că sportivii trebuie să participe pe baza "sexului lor biologic", sau pe baza sexului care a fost "corect menționat" în certificatul de naștere. Actul definește și sexul ca fiind "ceea ce a fost menționat în momentul nașterii elevului sau în proximitatea ulterioară a nașterii" și precizează că sunt recunoscute doar modificările din certificat care sunt făcute pentru a corecta erorile materiale.

Instituțiile care nu se conformează pot fi date în judecată, iar noua lege va intra în vigoare de la 1 septembrie.

Argumentele care susțin această lege fac referire la faptul că bărbații care au devenit femei, prin intermediul unei operații de schimbare de sex, au un avantaj fizic asupra sportivelor care s-au născut femei.

Cu toate acestea, există puține cercetări asupra sportivilor transgender, iar revista Sports Medicine menționează că nu a găsit "nicio cercetare directă sau consecventă" care să determine dacă sportivii transgender au un avantaj din punct de vedere sportiv.

Legi privind sportivii transgender există în 22 de state din SUA

Măsura vine ca urmare a unei alte legi din 2021, care cere ca și în echipele de liceu din Texas să existe aceleași reglementări ca și cele prevăzute de legea dată acum, în cazul universităților.

Contestatarii acestui act normativ susțin că acest tip de restricții discriminează, iar legea este "nedreaptă, neconstituțională și pur și simplu barbară", după cum relatează CBSnews. În plus, contestatarii spun că noile prevederi legislative ar fi anti-LGBTQ, în contextul în care există tot mai multe dispute pe marginea acestei teme ample.

Au existat mai multe cazuri de sportivi transgender care au participat în competiții, la nivel universitar. De exemplu, cel mai cunoscut caz este Lia Thomas, care a câștigat un campionat statal NCAA de natație, în proba de 500 de metri liber, în martie 2022. A fost primul caz de sportiv trangender care a obținut un titlu la nivel de Divizia I.

Reacțiile au fost contradictorii. Una dintre nemulțumiri i-a aparținut lui Riley Gaines, care a fost de 12 ori campioană națională și care a contestat faptul că a concurat împotriva lui Lia Thomas, spunând că adversara sa avea un avantaj, având în vedere că s-a născut bărbat.

Texas este unul dintre cele 22 de state din SUA care au elaborat legi privind interzicerea participării atleților transgender în competiții împotriva sportivilor născuți cu alt sex decât cel rezultat în urma operației.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE