Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ideile comunității LGBT din Bosnia și Herțegovina, respinse de unii politicieni, inclusiv președintele

Liderii sârbilor din Bosnia și Herțegovina pregătesc o lege ce va restrânge și mai mult drepturile comunității LGBT. Una dintre prevederi va interzice celor din această comunitate să intre în școli și universități. Acum patru ani, la Sarajevo a avut loc o primă paradă Gay Pride, dar homofobia rămâne profund ancorată în țară.

Unii activiști au ajuns la spital pentru îngrijiri

Nevena Zelenika este studentă, are 21 de ani și a fost atacată în timpul marșului din 8 martie, de la Banja Luka. Steagul curcubeu pe care îl avea în mână, un simbol al comunității LGBT, este unul controversat în regiune. Nevena își amintește că în timpul marșului în jur erau unii care îi contestau și îi amenințau.

”Acei tineri huligani m-au apucat de mâna încercând să îmi smulgă steagul. Nu a fost un atac direct asupra noastră, ci asupra ideii pe care vrem să o transmitem în Banja Luka,” a declarat Nevena Zelenika, activist.

După aceste incidente, sediile organizațiilor neguvernamentale care susțin drepturile LGBT au fost devastate. Unii activiști au fost loviți, iar câțiva au ajuns la spital pentru îngrijiri.

”Băiatul care a venit din Tuzla (oraș în estul țării) pentru a lucra în organizația noastră este acum refugiat politic în Statele Unite. Cât a fost aici, el a purtat o brățară de siguranță. Comunitatea internațională a fost preocupată de siguranța lui, dar nu și instituțiile din (Republica) Srpska,” a declarat Milica Pralica, președinta Asociației Sharp Zero.

Interzice accesul membrilor comunității LGBT în școli

Locuitorii din Banja Luka reacționează uneori vehement la întrebarea dacă persoanele LGBT ar trebui să fie expulzate din comunitate.

”Nu am nimic împotriva lor, dar păstrați în privat chestiunile astea,” a declarat

Organizațiile pentru drepturile omului spun că siguranța persoanelor LGBT în Republica Srpska este amenințată. Ele susțin că de vină sunt instituțiile și discursurile politicienilor locali, acuzându-l mai ales pe președintele Republicii Srpska, Milorad Dodik.

”Aveți locuri și insule în întreaga lume unde este normal să se întâmple acest lucru. Poftiți, mergeți acolo, trăiți, faceți ce vreți. Acesta este modul nostru de viață și eu încerc să îl protejez,” a declarat Milorad Dodik, președintele Republicii Srpska.

Recent, a apărut o controversă publică după ce președintele a anunțat că în scurt timp, în Republica Srpska va fi adoptată o lege prin care se va interzice accesul membrilor comunității LGBT în școli.

”În acest caz (de adoptare a legii), dacă prim-ministrul Serbiei ar veni în Republica Srpska și ar dori să viziteze una dintre școlile pe care Serbia le-a ajutat și continuă să le ajute, nu i-ar fi permis să intre în acea școală, nu-i așa?” a explicat Igor Crnadak, deputat în Parlamentul Republicii Srpska.

Declarația deputatului, fost ministru al afacerilor externe al Bosniei și Herțegovina, face referire la orientarea sexuală a premierului sârb. În aceste condiții, organizarea unei parade Gay Pride în Banja Luka rămâne doar un proiect îndepărtat.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE