Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Femeie transsexuală din Milano, bătută de polițiști pe stradă. Activiștii dau vina pe retorica anti-LGBT a guvernului

O înregistrare video în care o femeie transsexuală din Milano este lovită cu spray cu piper, lovită cu piciorul și bătută de trei polițiști a stârnit o mare revoltă în Italia, mulți făcând o legătură între incident și retorica transfobă din ce în ce mai mare din această țară.

Înregistrarea arată cum ofițerii o lovesc în mod repetat pe femeie, o cetățeană braziliană, în timp ce aceasta stă la pământ, fără să manifeste niciun fel de rezistență.

Ea își ridică brațele și își scoate ochelarii. Apoi primește o ultimă lovitură în cap înainte ca un ofițer să o încătușeze în cele din urmă.

Faptele din jurul incidentului, care a avut loc miercuri, sunt încă vagi.

Presa italiană relatează că totul a început când părinții îngrijorați au sunat la poliție, spunând că femeia avea un comportament ciudat și potențial amenințător în fața unei școli. Cu toate acestea, autoritățile susțin că femeia nu îi hărțuia pe copii.

Euronews nu poate verifica în acest moment ce s-a întâmplat.

Clipul - distribuit pe scară largă pe rețelele de socializare - a stârnit o condamnare pe scară largă în Italia, unii punând bătaia femeii transsexuale în raport cu poziția anti-LGBT a guvernului de dreapta al Giorgiei Meloni.

Un mediu ostil în creștere?

Unii susțin că Meloni - care a candidat la alegerile din 2022 cu sloganul "Sunt femeie, sunt mamă, sunt creștină" - a contribuit la crearea unui spațiu ostil pentru comunitatea LGBT+ din Italia.

De la preluarea mandatului, ea a atacat în mod repetat ceea ce a numit "lobby-ul LGBT", susținând că diferențele de gen sunt "înrădăcinate în corp și că acesta este un fapt incontestabil".

Meloni a declarat anterior că singura familie adevărată este cea nucleară tradițională, formată dintr-un bărbat și o femeie.

În martie, Meloni s-a declarat "îngrijorată" de impactul a ceea ce a numit "genderism" asupra drepturilor femeilor, numindu-le pe acestea "primele victime" ale "ideologiei de gen".

Cu toate acestea, remarcile premierului italian sunt contestate de alții.

"Criminalizarea și incitarea la violență împotriva "transgenderismului" are consecințe letale", a scris pe Twitter jurnalista italiano-israeliană Rula Jebreal, cu privire la incidentul de miercuri în care a fost implicată femeia transsexuală din Milano.

"Așa-numita 'ideologie de gen' este folosită pentru a justifica discriminarea din partea Guvernului".

"Acest tip de violență nu este nici legal, nici moral... propaganda guvernului de extremă dreapta din Italia vizează și incriminează trans și LGBTQ... ura și violența sunt principalele consecințe", a adăugat ea.

În urma incidentului de la Milano, senatorul și activistul italian Ilaria Cucchi a cerut guvernului Meloni să evite legitimarea "opresiunii celor mai vulnerabile categorii" de către forțele de ordine.

Cucchi este sora lui Stefano Cucchi, care a fost omorât în bătaie de polițiștii carabinierilor în timp ce era încarcerat în 2009. A fost nevoie de zece ani pentru ca familia lui Cucchi să obțină dreptate.

După ce într-un prim proces din 2013 ofițerii au fost găsiți nevinovați, în noiembrie 2019, doi dintre ei au fost găsiți vinovați de uciderea lui Cucchi și au primit 12 ani de închisoare.

Cucchi a declarat că violența polițiștilor din Milano "nu poate fi justificată" într-o țară care respectă statul de drept.

Profilarea rasială și sexuală

De asemenea, alții au interpretat incidentul ca fiind un caz de abuz împotriva străinilor și a persoanelor trans în Italia.

Jurnalistul italian Luigi Mastrodonato a declarat că incidentul a reflectat "profilarea rasială și sexuală" în rândul forțelor de poliție din Italia.

"Vorbim despre asta în SUA, dar aici se face mult mai puțin", a spus el.

Potrivit unui studiu realizat în 2019 de Biroul Înaltului Comisariat al Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului (OHCHR), 70% dintre respondenții de origine africană care au fost opriți de poliție în Italia au crezut că au fost supuși unui profil rasial.

Asta înseamnă că aceștia susțin că au fost opriți din cauza culorii pielii, a naționalității sau a limbii.

Persoanele trans se plâng, de asemenea, de rele tratamente.

Fondatoarea unui grup non-profit care militează pentru drepturile lucrătorilor sexuali, a declarat că persoanele trans din Italia sunt "profund" persecutate de către forțele de ordine - în special atunci când se angajează în activități sexuale.

"Lucrătorii sexuali trans, de exemplu, sunt în mod constant identificați, opriți și îndepărtați de mai multe ori pe zi", a spus ea. "Situația se înrăutățește atunci când sunt străini."

Vor exista consecințe pentru polițiști?

Incidentul din Milano a stârnit reacții mixte în rândul italienilor, unii considerând inacceptabil comportamentul poliției.

Alții i-au susținut pe ofițeri, susținând că femeia îi amenința pe copii. În mijlocul unei dezbateri aprinse, autoritățile locale negociază o linie delicată.

Poliția și autoritățile municipale din Milano au declarat că verifică ce s-a întâmplat înainte de a decide măsurile pe care le vor lua împotriva ofițerilor implicați.

Primarul orașului Milano, Giuseppe Sala, a comentat incidentul spunând că a fost "foarte grav" și "cu siguranță nu este o imagine bună".

El a adăugat însă că poliția trebuie să investigheze cele întâmplate înainte de a decide ce măsuri va lua.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE