Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Polonia: Patru orașe trebuie să renunțe la statutul de „zone libere de LGBTQ+”

Un tribunal din Polonia a decis că patru orașe ar trebui să renunțe la statutul de „zone libere de LGBT”. Cea mai înaltă curte de apel din Polonia a respins apelul celor patru municipalități cu privire la rezoluțiile controversate, conform Euronews.com.

Verdictele pronunțate în orașele Istebna, Klwów, Osiek și Serniki au fost apreciate pe rețelele de socializare de către Campania poloneză împotriva homofobiei. „Decizia de astăzi este o mare victorie pentru democrație, drepturile omului și respectul față de oameni”, a declarat aceasta într-o postare pe Facebook.

Poziția Uniunii Europene

Zeci de orașe și regiuni poloneze se declaraseră libere de „ideologia LGBT” în mai 2019, declanșând o dispută cu Comisia Europeană. Partidul conservator Lege și Justiție, aflat la putere în Polonia, susține că așa-numita „ideologie LGBT” subminează valorile familiale religioase ale țării.

Însă blocul comunitar a acuzat Varșovia că a încălcat legislația UE împotriva discriminării pe motive de orientare sexuală și a reținut finanțarea pentru mai multe regiuni poloneze. În urma unei contestații din partea Ombudsmanului pentru drepturile omului din Polonia, instanțele inferioare au decis că nouă astfel de rezoluții „fără LGBT” trebuie să fie eliminate, decizie confirmată marți de Curtea de Apel.

Anul trecut, adunarea regională din Świętokrzyskie a devenit prima din Polonia care și-a revocat rezoluția anti-LGBT. De asemenea, Parlamentul UE a adoptat anul trecut propria rezoluție, declarând întreaga UE cu 27 de membri o „zonă de libertate” pentru persoanele LGBTQ+.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE