Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Sportivele transgender, interzise la competițiile de înot pentru femei. Decizia luată de Federația Internațională de Natație

Federația Internațională de Natație interzice sportivelor transgender să concureze în probele feminine, de astăzi, 20 iunie.

Membrii FINA au adoptat o nouă „politică de incluziune de gen”, care permite doar înotătoarelor care au făcut tranziția înainte de vârsta de 12 ani să concureze la probele feminine.

Nu se încurajează grăbirea procesului de schimbare de sex

„Acest lucru nu înseamnă că oamenii sunt încurajați să facă tranziția până la vârsta de 12 ani. Este ceea ce spun oamenii de știință, că dacă faci tranziția după începerea pubertății, ai un avantaj, ceea ce este nedrept”, a declarat James Pearce, purtătorul de cuvânt al președintelui FINA, Husain Al-Musallam.

Pearce a confirmat că, în prezent, nu există femei transgender care să concureze la nivelurile de elită ale natației.

 Categorie nouă: „competiția deschisă”

Asociația Profesională Mondială pentru Sănătatea Transgenderilor a redus vârsta minimă recomandată pentru începerea tratamentului hormonal de tranziție de gen la 14 ani și a unor intervenții chirurgicale la 15-17 ani.

Noua politică FINA a propus, de asemenea, o nouă categorie: „competiție deschisă”. Organizația a declarat că a înființat „un nou grup de lucru care va petrece următoarele șase luni analizând cele mai eficiente modalități de a înființa această nouă categorie”.

Pearce a spus că o competiție deschisă ar însemna cel mai probabil mai multe evenimente, dar aceste detalii trebuie încă să fie puse la punct.

„Nimeni nu știe cu exactitate cum va funcționa acest lucru. Și trebuie să includem o mulțime de oameni diferiți, inclusiv atleți transgender, pentru a stabili cum ar funcționa”, a spus el.

Vot favorabil propunerii

Membrii au votat cu 71,5% în favoarea acestei propuneri la congresul general extraordinar al organizației, după ce au ascultat prezentările a trei grupuri de specialiști: un grup de sportivi, un grup de știință și medicină și un grup juridic și de drepturile omului, care au lucrat împreună pentru a forma politica, în urma recomandărilor date de Comitetul Internațional Olimpic în noiembrie 2021.

Comitetul Internațional Olimpic a îndemnat la mutarea accentului de pe nivelurile individuale de testosteron și a cerut dovezi care să demonstreze când există un avantaj de performanță.

Critici din partea unor grupuri

Noua politică „profund discriminatorie, dăunătoare și neștiințifică" a FINA "nu este în concordanță cu cadrul (CIO) privind corectitudinea, incluziunea și nediscriminarea pe baza identității de gen și a variațiilor de sex”, a declarat Anne Lieberman de la Athlete Ally, o organizație nonprofit care militează pentru sportivii LGBTQ.

Lieberman este de părere că aceste criterii de eligibilitate nu pot fi puse în aplicare fără a încălca viața privată și drepturile omului pentru orice atlet care vrea să concureze la categoria feminină.

FINA a declarat că recunoaște „că unele persoane și grupuri pot fi inconfortabile cu utilizarea terminologiei medicale și științifice legate de sex și de trăsăturile legate de sex, (n.red. dar) este necesară o anumită utilizare a terminologiei sensibile pentru a fi preciși cu privire la caracteristicile sexuale care justifică categoriile de competiție separate”.

Cine este înotătoarea Lia Thomas?

În luna martie, Lia Thomas a scris istorie în Statele Unite, fiind prima femeie transgender care a câștigat un campionat de înot NCAA, la 500 de metri liber.

Thomas a declarat luna trecută, în cadrul emisiunii Good Morning America” de la ABC, că își propune să devină înotătoare olimpică. De asemenea, ea i-a contestat pe cei care spun că are un avantaj biologic nedrept care ruinează integritatea atletismului feminin, spunând că femeile trans nu reprezintă o amenințare pentru sportul feminin”.

Thomas nu a răspuns imediat la un mesaj lăsat la Universitatea din Pennsylvania pentru a face un comentariu.

 12 ani este o vârstă arbitrară

Dr. Alireza Hamidian Jahromi, co-director al Centrului de Chirurgie pentru Afirmarea Genului de la Temple University Hospitals din Philadelphia, a declarat că 12 ani este o vârstă arbitrară.

De unde a apărut acel 12?”, a spus el. Este o vârstă specifică la care toată lumea ar trebui să fi trecut prin pubertate, pentru că s-ar putea să nu fie cazul?”

Vârsta pubertății variază pentru diferite persoane, a spus el.

Hamidian Jahromi a spus că tranziția implică trei etape: socială, medicală și chirurgicală. La care dintre aceste trei se referă? Ar trebui ca pacientul să fi fost supus unei intervenții chirurgicale până la acel moment, ceea ce este aproape imposibil”, a spus el.

Sunt reexaminate regulile altor sporturi

Alte sporturi și-au examinat, de asemenea, regulile privind sportivii transgender. 

Organismul care guvernează ciclismul și-a actualizat regulile de eligibilitate pentru sportivii trans cu limite mai stricte care îi vor obliga pe cicliști să aștepte mai mult timp înainte de a putea concura.

Uniunea Ciclistă Internațională a mărit perioada de tranziție privind testosteronul scăzut la doi ani și a redus nivelul maxim acceptat de testosteron. Perioada de tranziție anterioară era de 12 luni, dar UCI a precizat că studii științifice recente arată că adaptările așteptate în ceea ce privește masa musculară și forța/puterea musculară” în rândul sportivilor care au făcut trecerea de la masculin la feminin durează cel puțin doi ani.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE