Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cehia: La un pas de legalizare a căsătoriilor între persoanele de același sex

Cuplurile de același sex din Cehia pot încheia în prezent parteneriate civile, care oferă mai puține drepturi decât căsătoriile de sex opus. Acest lucru s-ar putea schimba în curând, deoarece pe 7 iunie a fost depusă, la Camera Deputaților, o moțiune de modificare a codului civil al țării pentru a permite căsătoria cuplurilor de același sex și pentru a le oferi aceleași drepturi legale ca și cuplurilor heterosexuale, relatează Euronews.com.

În esență, aceasta ar elimina parteneriatele înregistrate, care sunt legale din 2006, și ar face din Republica Cehă, prima țară din fostul bloc estic care legalizează căsătoria între persoane de același sex.

Aceasta se bucură de o largă susținere în rândul populației cehe și din partea a patru dintre cele șase partide politice care fac parte din Camera Deputaților. Încă rămâne neclar când va fi dezbătută moțiunea.

Președintele Milos Zeman a declarat pe 8 iunie că se va opune prin veto legii, dacă aceasta va fi adoptată de parlament.

Care este propunerea?

Propunerea, care ar modifica codul civil, ar acorda cuplurilor de același sex dreptul de a se căsători legal și de a se bucura de aceleași drepturi ca și parteneriatele heterosexuale.

Din 2006, cuplurile de același sex au putut trăi în parteneriate înregistrate și au anumite drepturi la moștenire și îngrijire medicală, similar cuplurilor căsătorite de sex opus.

Cu toate acestea, modificările propuse recent ar oferi drepturi suplimentare, inclusiv crearea proprietății comune, moștenirea pensiei partenerilor lor și accesul la îngrijire familială alternativă. În mod simbolic, ar da egalitate cuplurilor de același sex și de sex opus.

„Atât pandemia, cât și criza actuală au arătat importanța securității familiei și juridice, care este necesară pentru a aborda faptul că celălalt partener înregistrat nu avea dreptul să meargă la spitalul copilului și să solicite informații despre starea de sănătate a acestuia”, a declarat Olga Richterová, vicepreședintele Camerei.

Filip Milde, purtătorul de cuvânt al Jsme Fer (Suntem corecți), o coaliție de organizații locale care pledează pentru drepturile LGBT, spune că amendamentul propus va ajuta mii de familii de același sex cu copii, care nu sunt în prezent cetățeni cu drepturi depline în Republica Cehă.

În decembrie, Curtea Europeană de Justiție a decis că drepturile parentale trebuie recunoscute în toate statele membre UE fără distincție, inclusiv cuplurile de același sex care adoptă în străinătate.

Cine se opune căsătoriei între persoane de același sex?

Propunerea de modificare nu a fost semnată de un delegat al creștin-democraților (KDU-ČSL), membru al guvernului de coaliție format din cinci partide, care a preluat mandatul în decembrie. Aceasta nu a fost susținută nici de partidul de extremă dreaptă, Libertate și Democrație Directă (SPD), care se află în opoziție.

„Credem că toată lumea merită drepturi egale, indiferent pe cine iubește. Dar nu vom sprijini o lege care să permită căsătoriile între persoane de același sex”, a declarat un purtător de cuvânt al KDU-ČSL.

„Căsătoria este o parte importantă a vieții, pentru KDU-ČSL. Căsătoria, ca legătură între bărbat și femeie, este o legătură unică cu potențialul de transformare a noii vieți umane. Căsătoria este o parte crucială pentru noi și sensul ei nu poate fi schimbat, dar dorim să aducem drepturi legale egale pentru toată lumea”, a adăugat purtătorul de cuvânt al KDU-ČSL.

Încă nu este clar când moțiunea va fi dezbătută de Camerele Deputaților. Aceasta va fi examinată de guvern și apoi va merge în fața parlamentului luna viitoare, potrivit rapoartelor presei locale.

Aceasta se bucură de sprijin puternic din partea politicienilor de frunte. Moțiunea a fost co-sponsorizată de Baxa, ministrul culturii, și Markéta Pekarová Adamová, președintele Camerei Deputaților și liderul TOP 09, partener de coaliție de guvernare.

Amenințarea președintelui Zeman, de veto, dacă legea va fi adoptată de parlament, nu este relevantă în acest context. Vetourile prezidențiale pot fi anulate de o majoritate simplă a parlamentarilor, iar Zeman va părăsi mandatul după alegerile prezidențiale din ianuarie.

„Nu vedem adopția în căsătorie egală ca un mijloc de schimbare pentru societate, deoarece instituția căsătoriei nu se va schimba deloc. Căsătoria oamenilor nu este definită de căsătoria altora”, a spus Filip Milde, purtătorul de cuvânt al Jsme Fer.

„Căsătoria va fi pur și simplu disponibilă pentru toate cuplurile și familiile care doresc să trăiască o viață fericită și satisfăcută, sub aceeași protecție legală”, a adăugat Filip Milde.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE