Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Impozite 2023. Reducere de 10% pentru românii care achită integral taxa până la 31 martie

Persoanele fizice care achită impozitul integral pe clădiri, terenuri sau mașină până la 31 martie vor primi o reducere de 10%.

Legea nr. 227/2015 din Codul fiscal arată că impozitul se plătește anual în două rate egale. Primul termen este până pe 31 martie, iar al doilea este până pe 31 septembrie.

Astfel, persoanele fizice care la finalul anului 2022 aveau în proprietate clădiri, terenuri sau mijloace de transport și plătesc impozitul integral până la finalul datei primei tranșe beneficiază de reducere.

Excepție de la reducere o reprezintă situația în care valoarea impozitului este de 50 de lei, atunci persoana trebuie să achite toată suma pană la primul termen de plată.

Plata impozitului și a altor taxe locale se poate face atât fizic, cât și online. Totodată, achitarea fizic cu numerar sau cu cardul se poate face la ghișeele administrațiilor financiare, la casieriile direcțiilor de impozite, taxe locale și la ghișeele Poștei Române aflate în raza de domiciliu, potrivit mfinante.gov.ro

Ce se întâmplă dacă impozitul nu este plătit

În cazul în care persoanele nu plătesc impozitul la timp, vor primi acasă o somație prin care vor fi înștiințați că figurează cu sume restante, potrivit ditl3.ro.

Dacă nu achită sumele restante nici după această etapă, după caz, vor primi popriri asupra disponibilităților bănești (de natură salarială, pensii, chirii, etc) precum și poprire pe conturile bancare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE