Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Marcel Ciolacu propune introducerea impozitului progresiv drept măsură de reducere a evaziunii fiscale

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, insistă pe dezbaterea creată privind renunțarea la cota unică de impozitare și introducerea impozitului progresiv. În replică, sindicatele și patronatele consideră că guvernanții nu sunt pregătiți pentru impozitarea progresivă.

Liderul principalului partid al Coaliției de Guvernare dorește introducerea impozitului progresiv. Cu alte cuvinte, veniturile să fie impozitate în funcție de valoarea lor. Astfel, cu cât câștigi mai mult, cu atât să plătești impozite mai mari.

„Trebuie sa avem un sistem fiscal European, nord atlantic, adaptat provocărilor, astfel încât prin deducerile fiscal să încercăm să ducem către servicii cât mai mulți bani. Trebuie să ne așezăm la masa cu toții, nu o coaliție. Nu pot veni în fața dumneavoastră cu sloganul trebuie sa ținem cota unică fără să explicam de ce, care sunt avantajele și de ce avem un handicap față de alte state europene,” a declarat  Marcel Ciolacu, președintele PSD.

Propunerea a provocat reacții în rândul angajaților

2,3 milioane de români câștigă sub 2.000 de lei pe lună. Jumătate de milion au încasat, în 2021, salarii nete de peste 1.000 de euro pe lună, iar dintre aceștia 50.000 au câștigat peste 3.000 de euro/lună, potrivit Inspecției Muncii. Doar 87 au avut salarii între 21.000 și 42.000 de euro.

Statul deja impozitează cu 47% salariile celor 5,5 milioane de români înregistrați în Registrul de Evidență a Salariaților. Procentajul este printre cele mai mari din toată Uniunea Europeană.

„Referitor la discutata trecere la impozitarea progresivă a mediul de afaceri consideră că responsabilii guvernamentali nu sunt pregătiți. Această temă revine mereu ca și schimb la incapabilitatea ANAF-ului de a reduce evaziunea fiscală. Recent un studiu al consiliului fiscal arata ca ANAF are controale neprofesioniste astfel încât 40 la suta din sancțiuni sunt stagnate in instanțe,” a declarat Cristian Pârvan, președintele Patronatului Investitorilor Autohtoni.

Impozitul progresiv este doar un scenariu de lucru

„Nu se discută despre impozitul progresiv, nu există în momentul de faţă o altă formulă de impozitare, ci există analize şi studii care se derulează în grupul de lucru înfiinţat la nivelul Ministerului Finanţelor. Odată ce vor finaliza aceste măsuri de optimizare fiscală, vom trece să avem etapele de consultare cu instituţiile de specialitate, cu mediul academic, cu mediul de business, cu mediul asociativ,” a declarat Nicolae Ciucă, premierul României

În perioada de dinainte de 2004, impozitarea veniturilor personale avea 5 trepte de impozitare- 18%, 23%, 28%, 34% și 40%. Tot ce depășea 300 de euro brut era considerat lux și taxat cu cota maximală – 40%.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE