Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Deficitul bugetar a urcat la 1,19% din PIB după primul trimestru al acestui an

Deficitul bugetar a crescut cu 1,19% din PIB, după primul trimestru al acestui an, de la 0,72% din Produsul Intern Brut în primele două luni, potrivit datelor ublicate miercuri de Ministerul Finanţelor Publice, relatează Agerpres.

Soldul negativ al bugetului consolidat s-a cifrat la 15,7 miliarde de lei în primele trei luni ale anului 2022, față de 9,51 miliarde de lei, cât a fost înregistrat în ianuarie și februarie.

Cu toate acestea, față de primul trimestru al anului trecut, deficitul bugetar a înregistrat o ușoară scăderec cu 0,05%, de la 1,24% din PIB la 1,19% din PIB.

„Execuţia bugetului general consolidat în primele trei luni ale anului 2022 s-a încheiat cu un deficit de 15,7 miliarde lei. Exprimat ca procent din Produsul Intern Brut, deficitul bugetar a înregistrat o scădere cu 0,05 puncte procentuale pe primele trei luni ale anului 2022 faţă de aceeaşi perioadă a anului 2021, de la 1,24% din PIB la 1,19% din PIB. Evoluţia este explicată de creşterea veniturilor totale cu 0,66 puncte procentuale din PIB (în principal încasări din TVA şi alte impozite pe bunuri şi servicii), în timp ce cheltuielile bugetare au înregistrat un avans de 0,61 puncte procentuale din PIB (preponderent cheltuieli cu asistenţa socială şi cu fonduri europene)", precizează Ministerul Finanţelor.

Bugetul pe anul 2022 a fost construit pe o ţintă de deficit bugetar cash estimată la 5,8% din PIB şi deficit ESA estimat la 6,2% din PIB.

Pe de altă parte, autorităţile române îşi menţin estimarea de creştere a PIB la aproximativ 4% pentru acest an deşi instituţiile financiare internaţionale au revizuit semnificativ în scădere prognoza privind avansul PIB, până la circa 2%. 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE