Urmărește Euronews România la cei mai importanți operatori de cablu TV din țară: Digi (canalul 66), Orange (canalul 106), Vodafone (canalul 410).

INS: PIB-ul României a crescut cu 5,2% în trimestrul întâi, fața de trimestrul patru din 2021

Publicat de: Euronews

Produsul intern brut al României a crescut în trimestrul întâi, fața de trimestrul patru din 2021 cu 5,2%, arată datele publicate de INS

Faţă de aceeași perioadă din anul 2021, anul acesta Produsul intern brut s-a majorat cu 6,5%.

Potrivit datelor publicate în aprilie PIB a scăzut cu 0,1% în ultimul trimestru al anului trecut, noile date arată că economia a consemnat un avans de 1%.

Principalele domenii ale industriei care au adus valoare PIB-ului, în primele luni ale lui 2022 sunt cele prelucrătoare, dar și de redresare a cererii externe. La acestea s-a adăugat creșterea lucrărilor de construcții și a numărului de autorizații emise. Nu în ultimul rând, industria IT și tranzacțiile imobiliare au contribuit la accelerarea economiei.

La începutul acestei luni, Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză (CNSP) a revizuit în scădere cu 1,4 puncte procentuale, la 2,9%, estimarea de creştere a economiei româneşti pentru acest an, de la 4,3% cât previziona anterior, transmite Agepres.

Estimările publicate de CNSP sunt în linie cu previziunile instituţiilor financiare internaţionale care au revizuit în scădere semnificativă ţintele de creştere ale economiei româneşti în acest an. Astfel, FMI estima, recent un avans de 2,2% pentru 2022, de la 4,8% cât indica în toamnă, în timp ce Banca Mondială a indicat o creştere chiar mai modestă pentru PIB-ul României, de 1,9%.

Comisia Europeană a publicat previziunile economice de primăvară, în care a arătat că, după o creştere robustă în 2021, economia României ar urma să încetinească la 2,6% în 2022, pe măsură ce inflaţia reduce veniturile disponibile iar războiul din Ucraina afectează încrederea în economie, lanţurile de aprovizionare şi investiţiile.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE