Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

VIDEO. Imagini noi cu atacul din Praga, publicate de poliție

Poliția cehă a făcut publice imaginile intervenției care s-a desfășurat după ce atacatorul în vârstă de 24 de ani a deschis focul la Universitatea Carolină din Praga și a ucis 14 persoane.

Masacrul a avut loc în apropierea clădirii Facultății de Arte a Universității. Din imaginile făcute publice de autorități se poate observa cum poliția evacuează studenții care se aflau în clădire. De asemenea, polițiștii le fac semn conducătorilor autor să nu oprească și să treacă mai repede de clădirea în care se afla atacatorul.

Ulterior forțele de ordine intervin atât în interiorul facultății, cât și în afara acesteia. Asta deoarece bărbatul înarmat ieșise în balcon și folosea o armă de foc cu lunetă. De acolo, acesta trăgea la întâmplare în oamenii de pe stradă. În ciuda numărului mare de polițiști implicați, atacatorul a reușit să rănească alte trei persoane aflate pe carosabil, înainte de a se sinucide. Forțele de intervenție au intrat și în sălile de clasă, pentru a se asigura că studenții care se adăposteau acolo erau în siguranță.

Atacul armat în masă este cel mai grav din istoria modernă a țării.

Autorul masacrului ținea un jurnal pe Telegram

Studentul ceh David Cozak, în vârstă de 24 de ani, care a comis masacrul din Praga publicase înaintea atacului o serie de mesaje tulburătoare pe contul personal de Telegram. Gândurile transpuse de Kozak pe rețelele de socializare conturează o imagine a intențiilor sale și se crede că s-a inspirat din atacuri în masă comise anterior.

Criminalul povestea că  visează să comită un ”atac armat în școală și, eventual, să se sinucidă".

”Alina Afanaskina m-a ajutat foarte mult. Afanaskina, în vârstă de 14 ani, a ucis două persoane într-un atac armat la școala din Briansk, în Rusia, la începutul acestei luni. Întotdeauna mi-am dorit să ucid, credeam că voi deveni un maniac în viitor. Apoi, când Ilnaz a comis atacul armat, mi-am dat seama că este mult mai profitabil să faci crime în masă decât în serie. M-am așezat... Am așteptat... Am visat... Am vrut... Dar Alina a fost ultima picătură. A fost ca și cum ar fi venit în ajutorul meu din ceruri la timp”, se numără printre mesajele studentului ceh.

Pe 17 decembrie, a scris: ”Urăsc lumea și vreau să las cât mai multă durere. Creaturi blestemate". Ultima postare a fost pe 19 decembrie, în care spune: ”Nu vreau să mă mai văd. Am un țiuit în urechi... ca un fel de licurici. Am vrut să-mi smulg urechile".

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE