Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Autorul masacrului din Praga ținea un jurnal pe Telegram: ”Urăsc lumea și vreau să las cât mai multă durere. Creaturi blestemate”

Studentul ceh David Cozak, în vârstă de 24 de ani, care a comis masacrul din Praga publicase înaintea atacului o serie de mesaje tulburătoare pe contul personal de Telegram.

Gândurile transpuse de Kozak pe rețelele de socializare conturează o imagine a intențiilor sale și se crede că s-a inspirat din atacuri în masă comise anterior, potrivit The Telegraph și Mirror.

Criminalul povestea că visează să comită un „atac armat în școală și, eventual, să se sinucidă".

”Alina Afanaskina m-a ajutat foarte mult. Afanaskina, în vârstă de 14 ani, a ucis două persoane într-un atac armat la școala din Briansk, în Rusia, la începutul acestei luni. Întotdeauna mi-am dorit să ucid, credeam că voi deveni un maniac în viitor. Apoi, când Ilnaz a comis atacul armat, mi-am dat seama că este mult mai profitabil să faci crime în masă decât în serie. M-am așezat... Am așteptat... Am visat... Am vrut... Dar Alina a fost ultima picătură. A fost ca și cum ar fi venit în ajutorul meu din ceruri la timp”, se numără printre mesajele studentului ceh.

Pe 17 decembrie, a scris: ”Urăsc lumea și vreau să las cât mai multă durere. Creaturi blestemate". Ultima postare a fost pe 19 decembrie, în care spune: ”Nu vreau să mă mai văd. Am un țiuit în urechi... ca un fel de licurici. Am vrut să-mi smulg urechile".

Cristian Diaconescu: Este tot un act de terorism

”Da, este posibil să fie un soi de efect de turmă și aceasta este știrea extrem de complicată, pe care din păcate trebuie să o clasăm în zona obișnuinței. Noi, în Europa Centrală, în Balcani unde au avut loc astfel de incidente dramatice nu suntem obișnuiți cu acest tip de sindrom personalizat, care ulterior este glorificat pe rețelele media.

Așa cum ați zis, este o gândire oarecum asemănătoare cu cei care se autoradicalizează pentru cauze teroriste. Un astfel de om s-a autoradicalizat, a folosit o legislație permisivă în Cehia. Într-adevăr, la o populație de zece milioane de oameni, legal, cam 300.000 dețin arme de foc și se pregătesc pentru a folosi aceste arme de foc.

Faptul că își comunică triumfal gestica după care se autosacrifică tocmai pentru a-și legitima acțiunile extrem de dureroase arată un anume fel de sindrom și un anume tip de clișeu. Acest mental s-ar putea prin multiplicare să genereze probleme foarte foarte serioase.

Este tot un act de terorism, chiar dacă nu este legat de o ideologie sau o cauză. Este o modalitate, prin care un cetățean, la un moment dat, se raportează distructiv, dramatic, la proprii săi conaționali, chiar la colegii cu care se afla în universitate.

Am înțeles din discuții cu oameni din Europa, chiar instituțional s-a transmis un semnal cu privire la ridicarea nivelurilor de alertă, în contextul sărbătorilor. Faptul că oamenii se bucură, se întâlnesc și împreună încearcă să facă un bilanț de familie și de colectivitate reprezintă oricât ar părea de paradocal, un sindrom de incitare pentru astfel de persoane, care simt nevoia să se proiecteze dramatic într-un moment cu o astfel de încărcătură simbolică”, a declarat Cristian Diaconescu.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE