Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Atacurile armate din școlile europene din ultimii 21 de ani

Atacul armat de la universitatea din Praga a scos în evidență unele slăbiciuni de securitate în țările din Europa central-estică. Cu toate acestea, asemenea momente nu au fost prea frecvente în aceste zone.

Atacul studentului acelei universități nu a fost considerat unul terorist, iar în acest context, AFP a făcut o trecere în revistă a atacurilor care au mai avut loc în școlile europene în ultimii 25 de ani.

Atacul din Serbia

Pe 3 mai 2023, opt elevi și îngrijitorul unei școli din centrul Belgradului au fost împușcați mortal de un elev de 13 ani, iar șase elevi și un profesor au fost răniți. Atacatorul a sunat chiar el la poliție și a aunțat ceea ce a făcut, iar apoi a fost arestat și internat. Tatăl său, care este medic, l-a și dus la un poligon de tir pentru a-l iniția. Poliția spune că el "plănuia atacul de o lună și a făcut o listă cu copiii pe care intenționa să-i ucidă".

Trei atacuri în Rusia

Pe 11 mai 2021, într-o școală din Kazan, șapte elevi din clasa a patra și doi profesori au fost împușcați mortal și peste 20 de persoane au fost rănite. Atacatorul era Ilnaz Galiaviev, în vârstă de 19 ani, fost elev al acelei școli, care era înarmat cu o pușcă și care a împușcat elevi. Înainte de a deschide focul, el a detonat un dispozitiv artizanal. Ilnaz Galiaviev și-a anunțat intenția pe Telegram, cu 20 de minute înainte de atac. El a fost condamnat în aprilie 2023 la închisoare pe viață.

Pe 17 octombrie 2018, un elev de 18 ani, pe nume Vladislav Rosliakov, a deschis focul într-un liceu din Kerch, în Crimeea, unde era și el elev. El a ucis 20 de persoane, dintre care nouă erau minori și a rănit patruzeci, iar apoi s-a sinucis. El a detonat și o bombă artizanală în școală. Rosliakov avea un permis port-armă, obținut legal, după ce a trecut testele psihologice.

Pe 20 septembrie 2021, la Universitatea din Perm, un student de 18 ani a împușcat mortal șase persoanecu vârste cuprinse între 18 și 26 de ani și un fost profesor în vârstă de 66 de ani. El a mai rănit alte 24 de persoane și a fost rănit de poliție și apoi arestat.

Două atacuri în Germania

Pe 11 martie 2009, Tim Kretschmer, în vârstă de 17 ani, a ucis 15 persoane (9 elevi, 3 profesori și 3 trecători), în școala unde a studiat și el, din localitatea Winnenden. Apoi s-a sinucis.

Pe 26 aprilie 2002, la o școală secundară din Erfurt, un tânăr de 19 ani a împușcat mortal 16 persoane, dintre care 12 profesori, o secretară, doi elevi și un polițist. Tânărul s-a sinucis.

Două cazuri în Finlanda

Pe 23 septembrie 2008, un elev de 22 de ani a ucis 9 elevi din clasa sa și un profesor la un lice din Kauhajoki. Apoi s-a sinucis. Cu o zi înainte, el fusese chemat la poliție pentru că postase pe rețelele de socializare un videoclip în care apărea trăgând cu un pistol automat.

Pe 7 noiembrie 2007, la un liceu din Jokela, în apropiere de Helsinki, un tânăr de 18 ani a împușcat mortal opt persoane, printre care și directorul și asistenta medicală. Apoi s-a sinucis.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE