Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Atac armat în Paris, în apropiere de Turnul Eiffel. Un turist german a murit, iar alte două persoane au fost rănite

Publicat de: Mirabela Vasile

Un atac armat în Paris a avut loc sâmbătă seară, chiar în apropiere de Turnul Eiffel. Un tânăr înarmat cu un cuțit și un ciocan a atacat mai mulți trecători care treceau prin zonă.

Un german a fost ucis şi alte două persoane au fost rănite. Presupusul autor ar fi un francez cunoscut pentru islamism radical şi tulburări psihice. Acesta a fost arestat, potrivit unor surse din poliţie şi judiciare.

Justiţia franceză a deschis o anchetă pentru asasinat şi tentativă de asasinat.

Cine este autorul atacului

Agresorul, un francez născut în 1997, a înjunghiat mortal un bărbat de naţionalitate germană născut în 1999 şi a rănit alţi doi la câteva sute de metri de Turnul Eiffel. El a fost arestat şi plasat în custodia poliţiei în cadrul anchetei încredinţate brigăzii penale din Paris, a precizat Parchetul din Paris.

În vârstă de peste douăzeci de ani, presupusul autor, cunoscut pentru islamism radical şi tulburări psihice, a strigat "Allah Akbar" în momentul faptelor, potrivit unei surse din poliţie.

El fusese deja condamnat la patru ani de închisoare în 2016 pentru că dorea să treacă la acţiuni violente, a făcut cunoscut ministrul francez de interne, Gérald Darmanin, care a ţinut un briefing de presă la faţa locului.

Victima decedată este un turist german, potrivit ministrului Darmanin. Cei doi răniţi sunt un francez, în vârstă de aproximativ şaizeci de ani, şi un turist străin, a cărui naţionalitate nu a fost precizată, care a fost rănit cu un ciocan, a precizat el.

"Nu vom ceda în faţa terorismului", a reacţionat premierul francez, Elisabeth Borne.

"Gândurile mele sunt alături de victimă, de răniţi şi cei dragi. Salut curajul şi profesionalismul forţelor noastre de ordine şi al serviciilor noastre de prim ajutor mobilizate", a mai scris şefa guvernului francez pe reţeaua socială X, fostă Twitter.

Joseph S., 37 de ani, un manager de supermarket, a asistat la scenă dintr-un bar. A auzit ţipete şi oameni strigând după "ajutor" şi alergând în stânga şi în dreapta. El a povestit despre un bărbat "cu un ciocan în mână" care ataca un bărbat căzut la pământ. Tot potrivit acestui martor, în "5-10 minute", a sosit poliţia.

"Parisul este în doliu după acest atac teribil", a postat pe X ministrul francez al transporturilor, Clément Beaune. "Gânduri şi solidaritate cu familiile şi cei apropiaţi victimelor. Mulţumim forţelor noastre de securitate şi de salvare pentru intervenţia lor rapidă şi decisivă", a adăugat el.

Atacul a avut loc la mai puţin de două luni după cel de la Arras, în nordul Franţei, care a costat viaţa unui profesor la jumătatea lui octombrie şi a condus la ridicarea planului de securitate Vigipirate la nivelul maxim de "urgenţă atentat".

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE