Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Atac armat la o universitate din Praga: 14 morți și 25 răniți. Atacatorul s-ar fi inspirat dintr-un caz similar din Rusia

Nu mai puțin de 14 oameni au fost uciși și alți 25 au fost răniți într-un atac armat la Universitatea Carolină din Praga. Atacatorul, în vârstă de 24 de ani, era student la Filosofie. El a fost găsit mort pe holurile universității. Autoritățile nu au anunțat, deocamdată, dacă s-a sinucis sau a fost omorât de polițiști.

Atacatorul a acționat singur și fapta lui nu are legătură cu terorismul. Președintele ceh, Petr Pavel s-a declarat șocat și a transmis condoleanțe familiilor victimelor. Potrivit Ministerului de Externe de la București, nu există cetățeni români printre victime.

Incidentul armat s-a produs la Facultatea de Filosofie din cadrul Universității Caroline, în centrul vechi al capitalei cehe, extrem de frecventat de turiști. Studenții, care se aflau în sălile de curs, au fost evacuați imediat. Întreaga zonă a fost securizată, iar în spitalele din capitala cehă a fost activat planul de urgență.

Șeful poliției din Praga a anunțat, joi seara, în cadrul unei conferințe de presă, că numărul victimelor ar putea crește în continuare și că atacul violent a fost unul premeditat.

După ce au văzut postările sale de pe social media, autoritățile au declarat că tânărul a fost inspirat de un „caz similar care a avut loc în Rusia în această toamnă", fără a intra în detalii.

21/12/2023 , 19:29

Poliția din Cehia: Autorul atacului este un student al universității

Autorul atacului armat comis joi era un student de 24 de ani de la Universitatea Carol, a anunțat Poliția cehă, citată de The Guardian.

Șeful poliției, Martin Vondrášek, a afirmat, în cadrul unei conferințe de presă, că sunt peste 15 morți și 24 de răniți, însă este posibil ca acest bilanț să fie unui provizoriu.

Autorul atacului a fost inspirat de fapte similare comise în străinătate, a mai spus șeful Poliției cehe.

Șeful poliției a mai spus că atacatorul, identificat drept David K, ar fi fost căutat încă înainte de a trage în colegi. Poliția a sugerat că tânărul și-ar fi ucis părintele.

21/12/2023 , 17:59

Atac armat la o universitate din Praga: 11 morți și 30 de răniți

Autoritățile cehe au făcut publice un prim bilanț în urma atacului. Nu mai puțin de 11 persoane au fost ucise, inclusiv atacatorul.

"Focuri de armă la Facultatea de Arte: Unsprezece morți, inclusiv atacatorul, nouă răniți grav, cinci-șase persoane cu răni mai puțin grave, zece răniți ușor. Cifrele sunt în continuare sub rezerva unor modificări", au precizat salvatorii din Praga.

Anchetatorii din Praga mai spun că atacatorul a acționat singur și că motivele nu sunt cunoscute deocamdată. Incidentul armat s-a produs lângă Facultatea de Arte din cadrul Universității Carol, în centrul vechi al orașului, o zonă extrem de frecventată de turiști.

Știrea inițială:

Mai multe echipaje de Poliție intervin la Facultatea de Arte a Universității Carolină, unde a fost deschis focul, conform postului ceh Nova.cz.

Poliția a anunțat că la fața locului există morți și răniți. Efective suplimentare au fost trimise la fața locului.

Potrivit sursei citate, un bărbat înarmat s-a aflat pe acoperișul Facultății de Arte a Universității Carol, iar de la fața locului s-ar fi auzit o explozie.

"Agresorul a fost eliminat (de poliție, n.red). Întreaga clădire este în prezent evacuată, iar la fața locului sunt mai mulți morți și zeci de răniți", a anunțat Poliția la ora locală 15.00, conform sursei citate.

Atac armat la o universitate din Praga. Studenții s-au refugiat pe acoperiș

Pe rețelele de socializare au apărut imagini cu mai mulți studenți care s-au urcat pe acoperișul unei clădiri, după ce au aflat, cel mai probabil, despre atacul armat.

Forțele de ordine intervin în piața Jan Palach și zona din împrejurimi care au fost complet închise circulației. Anchetatorii cehi au mai precizat că "pe baza primelor informații, putem confirma că la fața locului există morți și răniți".

VEZI GALERIA
5 imagini

Foto: Profimedia

Atac armat la o universitate din Praga. Zeci de studenți s-au baricadat în sălile de clasă

Potrivit purtătorului de cuvânt al facultății, Tereza Marková, personalul și studenții au fost instruiți să se închidă în birouri și săli de clasă. Nu are alte informații, inclusiv numărul de studenți și de membri ai personalului care ar fi trebuit să se afle la fața locului în acel moment.

Mai mulți studenți au postat pe rețelele de socializare mesaje și imagini din interiorul universității.

”Suntem blocați în sala de clasă. Atacatorul este mort, dar așteptăm să fim evacuați. Ne rugăm să rămânem în viață. AM baricadat ușa înainte ca atacatorul să încerce să o deschidă”, este una dintre mărturiile studenților, potrivit The Telegraph.

Poliția a trimis la fața locului efective suplimentare de intervenție rapidă.

"Facem apel la cetățeni să nu rămână în apropiere și să nu-și părăsească locuințele. Intervenția poliției este încă în desfășurare", a precizat Poliția.

"Un număr mare de echipaje s-a deplasat imediat la fața locului - doi medici, un inspector, o autospecială Fenix, cinci echipaje de agenți de securitate. Un număr mare de persoane rănite este probabil să se afle la fața locului. Nu avem încă informații despre tipul și numărul răniților", au precizat salvatorii.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE