Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Reacții internaționale după atacul armat de la o universitate din Praga

Numeroși lideri au reacționat la nivel internațional, în urma atacului armat comis la o universitate din Praga, în urma căruia peste 15 oameni au murit. Casa Albă a catalogat atrocitatea drept un ”act de violenţă fără sens”.

"Preşedintele şi Prima Doamnă se roagă pentru familiile care i-au pierdut pe cei dragi şi pentru toţi cei care au fost afectaţi de acest act de violenţă fără sens", a declarat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre, potrivit Agerpres.

Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, s-a declarat ”șocată” în urma incidentului și a transmis condoleanțe poporului ceh. La rândul său, președintele Klaus Iohannis s-a declarat ”consternat” din cauza atacului care ”a curmat atât de multe vieți nevinovate”.

Ursula von der Leyen, șefa Comisiei Europene, a publicat un mesaj pe rețeaua X, fosta platformă Twitter, în care se declară șocată de atac.

”Șocată de violența fără sens a atacului armat care a făcut mai multe victime astăzi la Praga. Îmi exprim cele mai profunde condoleanțe familiilor victimelor și întregului popor ceh. Suntem alături de voi și plângem alături de voi”, a scris Ursula von der Leyen, pe rețeaua X.

Reacția lui Klaus Iohannis în urma atacului armat din Praga: ”România este alături de poporul ceh în aceste momente dificile”

”Sunt îngrozit de atacul armat din Praga de astăzi, care a curmat atât de multe vieți nevinovate. Îmi exprim sincerele condoleanțe familiilor victimelor și le urez însănătoșire grabnică răniților. România este alături de poporul ceh în aceste momente dificile”, a scris președintele Klaus Iohannis, pe platforma X.

Marcel Ciolacu: ”În numele Guvernului României, transmit sincere condoleanțe”

”Profund întristat de atacurile oribile din Praga, comise la Universitatea Carol. În aceste momente tragice, în numele Guvernului României, transmit sincere condoleanțe familiilor victimelor și le doresc însănătoșire grabnică tuturor răniților”, a scris premierul Marcel Ciolacu, pe X.

La rândul său, președintele ceh Petr Pavel a declarat că este "șocat” în urma atacului care a avut loc la Facultatea de Arte a Universității Carol.

"Aș dori să îmi exprim regretul profund și sincerele mele condoleanțe", a spus președintele ceh Petr Pavel, care le-a mulțumit cetățenilor deoarece au respectat recomandărileforțelor de securitate, potrivit The Guardian.

De asemenea, Bohuslav Svoboda, primarul orașului Praga, s-a declarat "complet șocat de ceea ce s-a întâmplat la Facultatea de Arte”.

Ministerul ceh de interne, Vít Rakušan, a precizat pentru postul ČT24 pentru că în acest moment nu mai există un pericol iminent. Oficialul le-a cerut cetățenilor să respecte indicațiile Poliției.

Din cauza atacului, premierul ceh Petr Fiala și-a anulat planurile și a revenit în Praga.

”Din cauza evenimentelor tragice de la Facultatea de Filosofie din Praga, mi-am anulat programul de lucru din Olomouc și mă întorc la Praga. Sunt în contact cu ministrul de Interne și cu Poliția cehă. Îi rog pe toți cetățenii să respecte recomandările serviciilor de urgență, a afirmat Petr Fiala, pe platforma X.

Premierul Belgiei: ”Veștile din Praga sunt absolut înfiorătoare”

”Veștile din Praga sunt absolut înfiorătoare. Ne gândim la toți cei care au pierdut persoane dragi și sperăm la o recuperare rapidă a celor răniți. Belgia transmite sincerele sale condoleanțe poporului ceh și premierului Petr Fiala”, a scris premierul belgian Alexander De Croo, pe X.

Premierul olandez Mark Rutte: ”Gândurile mele se îndreaptă către victime”

Vești îngrozitoare de la Praga despre atacul armat de la Universitatea Carol. Gândurile mele se îndreaptă către victime și către cei dragi lor și am transmis condoleanțe prim-ministrului Fiala”,a scris Mark Rutter, prim-ministrul Țărilor de Jos, pe X.

Premierul ungar Viktor Orban: ”Am fost profund șocat”

”Am fost profund șocat de atacul armat odios care a avut loc astăzi la Universitatea Carol din Praga. Gândurile și rugăciunile noastre se îndreaptă spre familiile victimelor!”, a precizat Viktor Orban, șeful Guvernului de la Budapesta, pe X

Atac armat la o universitate din Praga: Cel puțin 10 morți și 30 de răniți

Un atac armat a avut loc în centrul orașului Praga, în urma căruia 10 oameni au murit, iar alți 30 au fost răniți. Potrivit Poliției cehe, autorul atacului a fost lichidat de forțele de ordine.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE