Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Filmul atacului armat din Praga. Atacatorul, un tânăr de 24 de ani descris ca fiind un student bun

Autorul atacului armat din Praga este David Kozák, un tânăr de 24 de ani, student al Facultății de Arte a Universității Carolină. El era descris ca un student bun care nu a fost niciodată implicat în vreo infracțiune. Nu se știe când lucrurile s-au schimbat.

Înainte de a trage în colegii săi de la universitate, David și-a ucis tatăl. Era aproape de ora 13 când polițiștii au intrat în casa atacatorului și au descoperit crima. El locuia într-un orășel aflat la 20 de kilometri de Praga.

Polițiștii și-au dat seama că la ora 14, David avea un curs la universitate. Au mers imediat acolo și au evacuat clădirea unde urma să fie aibă loc cursul. La ora 14.59 atacatorul a mers într-un alt corp al instituției și a deschis focul.

Ivo Havránek, martor: ”Când eram la colțul clădirii, am văzut foarte mulți oameni în curte. La un moment dat, s-a auzit o bubuitură. Inițial, m-am gândit că e vorba de o petardă, că cineva a aruncat o petardă. Nici nu m-am gândit că poate fi vorba de un atac armat, am respins imediat această idee.”

Primii polițiști au ajuns în câteva minute la locul atacului. Au intrat în clădire și au început să evacueze studenții.

Vit Rakusan, ministrul Afacerilor Interne din Cehia: ”Vreau să mulțumesc ofițerilor de poliție din prima patrulă, care au sosit la fața locului și nu au ezitat să intre imediat în clădirea Facultății de Arte. Ei au început să evacueze clădirea înainte ca atacatorul să fie dezarmat. Polițiștii s-au aruncat într-un schimb de focuri cu atacatorul și forțele speciale de intervenție au ajuns abia peste câteva minute.”

Ivo Havránek, martor: ”Unii alergau panicați în toate părțile. Oamenii aveau mâinile sus și alergau spre polițiști. Polițiștii erau înarmați. Era clar că cei care alergau prin curte nu erau implicați în atac, că nu erau vinovați cu nimic.”

David Kozák, autorul atacului din Praga, avea permis de port armă

Nimeni nu a observat atacatorul care a intrat înarmat în clădire. Rectorul universității a declarat că înainte de vacanța de Crăciun, unii studenți vin la ore și cu bagaje. Clădirea în care a fost comis atacul se află în Piața Jan Palach, (palah), o zonă turistică aglomerată din centrul vechi al orașului Praga. La doar câteva minute de mers pe jos se organizează târguri de Crăciun.

Petr Pavel, președintele Cehiei: ”Aș dori să-mi exprim tristețea și furia neputincioasă față de această pierdere absolut fără sens a atâtor vieți. Doresc să transmit cele mai profunde condoleanțe tuturor celor îndoliați. Doresc tuturor celor care au fost prezenți acolo în timpul acestui incident tragic, cel mai tragic incident de acest fel din istoria Cehiei, să se însănătoșească repede.”

Potrivit poliției din Cehia, atacatorul avea asupra lui o cantitate mare de muniție, semn că și-a planificat atacul.

Tânărul, student la Filosofie, avea permis de port armă și deținea și alte arme de foc. El a fost găsit mort pe holurile universității și deocamdată, nu se știe dacă s-a sinucis sau a fost omorât în schimbul de focuri cu polițiștii. Potrivit ministrului de Interne, cu o săptămână înainte de acest atac, suspectul ar mai fi omorât doi oameni, tată și fiică.

Autorul atacului din Praga, descris ca fiind o fire retrasă

Potrivit postului ceh Nova, principalul suspect în cazul atacului era student la Facultatea de Arte a Universității Carolina din Praga. Polițiștii spun că agresorul era considerat un student de top, care era descris de colegi drept un tânăr liniștit.

Polițiștii cehi au făcut publice detalii despre suspectul în cazul atacului armat, în cadrul unei conferințe de presă.

"Am aflat că era student la Facultatea de Arte și că trebuia să țină o prelegere pe strada Celetná la ora 14:00. De aceea am ajuns imediat pe strada Celetná", a declarat șeful poliției, Martin Vondrášek.

Polițiștii mai spun că tatăl atacatorului a fost găsit mort, joi, în locuința acestuia din Hostoun, conform Reuters.

”Credeam că astfel de lucruri nu se pot întâmpla la noi. Acum se pare că, din păcate, lumea noastre este în schimbare şi problema lupului singuratic apare şi aici”, a declarat pe postul public de televiziune primarul Pragăi, Bohuslav Svoboda.

Anchetatorii au mai descoperit în locuință probe în legătură cu intențiile suicidale ale suspectului.

”Este vorba de o persoană care are unele probleme proprii și care se angajează să ia viața nu doar de la el, ci și de la alții”, a declarat ministrul ceh de Interne, Vít Rakušan, potrivit sursei citate.

De asemenea, Poliția investighează ipoteza potrivit căreia agresorul s-ar fi inspirat să comită atrocitatea din atacul armat, comis la un liceu din orașul Briansk din Rusia. În urmă cu două săptămâni, o fată de 14 ani a deschis focul asupra colegilor ei. Trei elevi au fost uciși, iar alți cinci au fost răniți.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE