Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Mărturia unei studente românce din Praga, după atacul de la universitate: „Atacatorul este un student sau un fost student”

Sunt peste 15 morți și 24 de răniți, la acest moment, în urma atacului armat de lângă Universitatea Carolină, aflată în centrul istoric al Pragăi, în apropiere de Podul Carol.

MAE a transmis că, în clipa de față, nu există informații că ar fi și cetățeni români morți sau răniți printre victime.

Mărturia unei studente românce din Praga: „Am fost șocată, nu mi-a venit să cred”

Raluca Buta, o tânără din România care studiază chiar la universitatea unde a avut loc atacul, a vorbit despre acest incident la Euronews. Ea era acasă la acel moment, însă fusese la cursuri cu doar câteva ore înainte.

Raluca Buta, studentă româncă din Praga: „Am petrecut ultimele două ore scriind prietenilor și aflând starea tuturor. (...) Îi tot căutăm pe unii prieteni, se pare că sunt 15 victime...”

„În momentul atacului eram acasă, astăzi am avut ore până la 13:00, dup-aia au început prietenii să-mi scrie dacă sunt acasă și ce se întâmplă într-una dintre clădirile facultății. Nimeni nu știa ce se întâmplă. Era multă Poliție. Până la urmă, am aflat de împușcături și că se ascund unii dintre colegii mei în clase și că se împușcă în clădirea principală a facultății”.

„În centrul vechi se află clădirea, e un loc foarte circulat, aproape de piața veche a orașului. Sunt și turiști prin zonă. Atacatorul, din pozele pe care le-am văzut, s-a urcat pe acoperiș, unde se ascundeau persoane, din ultimele informații pe care le-am aflat de la colegi, se pare că, poate, a sărit de pe clădire...”.

„Nu știu cum a ajuns pe clădire, dar în clădire poate să intre oricine. E deschisă publicului, vin și turiști câteodată, înăuntru este doar un portar, dar nu e nimeni controlat, oricine poate să intre, nu trebuie să arate niciun permis de student, nimic. Sper ca după incidentul ăsta se schimbe ceva, nu ne putem imagina să mergem la școală acum, după Crăciun”.

„Eu am fost șocată, nu mi-a venit să cred, mai ales că nimeni nu se aștepta să se întâmple chiar la Facultatea de Arte, chiar dacă e cea mai mare din Praga. Credeam că e o alarmă falsă, nu credeam că se întâmplă cu adevărat ceva..După aceea am început să văd poze, erau și poze cu cel care a tras de pe acoperiș”.

„Motivele (n.r. atacului) nu se știu. Știu că este un student sau un fost student de la Istorie, de la facultate, născut în 1999. Se specula că sunt doi care trag - el și încă o femeie - se pare că nu ar fi așa”.

Sunt mulți români la Universitatea Carol în Praga?

Raluca Buta: „Sunt, există și catedra de Română, le-am scris imediat prietenilor de la Română dacă sunt OK, se pare că toți sunt în regulă”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE