Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Atac armat în Cehia. Româncă stabilită la Praga: „Mă gândesc cu groază că ar fi putut fi unul dintre noi”

Mirela, o româncă stabilită la Praga, a vorbit despre atacul armat de joi, despre care se spune că e cel mai sângeros din istoria recentă a țării. Femeia lucrează într-o zonă din apropierea universității, unde un student de 24 de ani a deschis focul și a ucis 14 persoane. Tot în acea zonă este și școala unde învață fetița ei.

„Nu au fost astfel de incidente până acum și toată lumea este șocată”

Mirela Paturan, româncă stabilită la Praga: „Da, este o zi tragică pentru Cehia. Mă gândesc cu groază că ar fi putut fi unul dintre noi”.

„Este un oraș foarte, foarte mic și este foarte liniștit, unul dintre motivele pentru care ne-am și stabilit în Praga. Inițial, am fost în Franța timp de cinci ani și suntem relativ obișnuiți cu astfel de evenimente, dar aici totul este calm. Nu au fost astfel de incidente până acum și toată lumea este șocată.”

Mirela s-a temut pentru ea și pentru cei dragi și s-a gândit că fetița ei, care învață la o școală din apropierea incidentului, ar putea să fie și ea în pericol.

Mirela Paturan: „Mi-era teamă, evident, pentru că în momentul când am aflat, pe la trei și un pic, m-a sunat soțul să-mi spună ce s-a întâmplat și nu îmi venea să cred. Nu se poate... Aici, în Praga?, nu îmi venea să cred... Da, am văzut foarte multe mașini de Poliție, evident, ambulanțe. Inițial, am crezut că este un exercițiu, pentru că ei fac foarte des genul ăsta de exerciții, dar din păcate a fost unul real. Ce am putut să văd este că populația, foarte, foarte civilizată, a respectat instrucțiunile polițiștilor. Am ajuns cu bine acasă, dar în continuare suntem în stare de șoc absolut, pentru că nu ne așteptam. Chiar nu ne-am gândit niciodată că am putea trece prin asta în Praga”.

„S-a evacuat zona foarte, foarte repede. S-au mobilizat foarte repede, inclusiv în școli. Copiii nu au putut să plece. Ni s-a comunicat când putem să mergem să-i recuperăm. Fetița mea se afla atunci la școală, foarte, foarte aproape de zona respectivă, și au rămas cu toții în școală”.

„Este un eveniment izolat, foarte tragic, din păcate. Ce am putut să observ este că autoritățile sunt foarte bine pregătite”.

Potrivit ultimelor date, nu mai puțin de 14 persoane au murit, iar alte 25 au fost rănite, după ce un student de la Universitatea Carolină in Praga a deschis focul. Ulterior, bărbatul de 24 de ani a fost găsit fără suflare. Anchetatorii cehi spun că este vorba despre cel mai grav atac armat, comis în istoria recentă a țării.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE