Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Un profesor a supraviețuit miraculos atacului armat din Praga: ”Am rămas blocat în lift. Am fost foarte norocos”

Publicat de: Răzvan Mihalașcu

David Vichnar, profesor la Universitatea Carolină din Praga, a povestit, în direct la Euronews România, că a ajuns la facultate în momentul în care autorul atacului armat a deschis focul. Mărturisește că a avut foarte norocos pentru faptul că a rămas blocat într-un lift din cauza întreruperii electricității. Abia după ce a fost evacuat de forțele de ordine, profesorul a văzut pe coridoare sânge provenit, cel mai probabil, de la victimele atacului.

Poliția din Cehia anunță că printre oamenii răniți în atacul armat de joi ar fi și trei cetățeni străini. Doi sunt din Arabia Saudită și unul din regatul Țărilor de Jos. Alți 14 oameni au fost omorâți, la fel ca și atacatorul, iar autoritățile se tem că numărul celor morți ar putea crește.

În direct la Euronews România, David Vichnar a povestit că tristețea și teama au pus stăpânire pe Praga, capitala Cehiei.

”Am intrat în facultatea exact în momentul în care au fost trase primele focuri. (...)

Am fost foarte norocos să car cu mine o valiză foarte grea, așa că am decis să iau liftul pentru a ajunge la etajul al doilea. Liftul a ajuns la etajul doi, dar s-a blocat deoarece curentul electric a fost tăiat”, a povestit profesorul de la departamentul de studii anglofone a Universității Caroline din Praga.

Profesor de la Universitatea Carolină din Praga, despre atacul armat: ”Forțele speciale mi-au spus să mă întind pe jos”

Vichnar a mărturisit că, în acele momente, nu știa ce se întâmpla. ”Auzeam aceste zgomote puternice pe care atunci în întuneric, închis în liftul blocat, nu îmi dădeam seama dacă erau focuri de armă”

”Ulterior, mi-am dat seama că erau împușcături. Am stat 10-12 minute în acest lift, pe întuneric. Când mi-am dat seama că nu vine nimeni să mă scoată, am reușit să deschis ușile, să le forțez și m-am întâlnit cu forțele speciale. Mi-au spus să mă întind pe jos.

Mi s-a spus că este cineva care trage de pe acoperiș și să nu mă apropii de ferestre.

Părea incredibil. Nu îmi vedea să cred că așa ceva se întâmplă. E ceva ce vezi în filme, se întâmplă întotdeauna altundeva.

Am fost evacuat din clădire. Așa am putut să vedea sânge pe coridoare de la oameni care au fost răniți și fugiseră înaintea noastră”, a mai povestit profesorul de la Universitatea Carolină din Praga.

Studentul care a comis atacul armat: Era singuratic, introvertit”

”Chiar și cei din clasa lui, colegii care studiau cu el, nici ei nu pot spune prea multe despre el (despre atacator). Se pare că era singuratic, introvertit, nu avea relații sau prietenii.

Se pare că a fost și implicat în altă crimă acum o săptămână, în afara orașului Praga. Acolo se pare că a împușcat doi oameni într-o pădure. Poate se antrena.

Ieri dimineață se pare că și-a ucis tatăl, în casa familiei. A folosit armele tatălui său”, a mai spus David Vichnar, la Euronews România.

Anchetă complexă în cazul atacului armat de la Universitatea Carolină din Praga

Ministrul ceh de Interne a anunțat că anchetatorii nu văd la ora actuală nicio legătură a tânărului atacator cu vreo ideologie sau cu grupuri extremiste. Dar încă nu este clar motivul atacului pentru că poliția nu are acum o explicație pentru masacru.

Autorul atacului armat din Praga, un tânăr de 24 de ani, era student al Facultății de Arte. El era considerat un student bun care nu a fost vreodată implicat într-o infracțiune. Poliția a anunțat însă că înainte de a trage în colegii săi de la universitate, el și-a ucis tatăl, iar cu o săptămână înainte de atac, ar mai fi omorât doi oameni. Atacatorul avea permis de port armă și deținea și alte arme de foc.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE