Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Povestea Crăciunului în orașul-inimă al Alsaciei. Strasbourg a găzduit primul târg de Crăciun din Europa în secolul al 16-lea

Cele mai frumoase orașe ale Europei s-au întrecut și anul acesta în ornamente de Crăciun, luminițe și dulciuri cu gust de sărbătoare. Totuși, unul singur s-a autoproclamat “capitala Crăciunului”, fiind primul oraș european a cărei piață centrală a găzduit un târg. Strasbourg atrage an de an zeci de mii de turiști din toată Europa și nu numai. Euronews România a vizitat orașul cu case cu rame de lemn, fundalul perfect pentru festivitățile de Crăciun.

Orașul Strasbourg a fost secole întregi  în mijlocul conflictelor dintre Franța și Germania, fiind pe rând sub conducerea fiecăreia. Orașul-inimă al Alsaciei îi face pe vizitatori să se simtă ca și cum ar avea un picior în oricare dintre cele două țări. Excepție nu face nici perioada Crăciunului, când se simte atmosfera care împrumută din spiritul ambelor culturi.

Turta Dulce, Povestea unui Deliciu Alsacian

Desprinsă parcă dintr-o poveste de Frații Grimm, turta dulce este simbolul Alsaciei, iar Strasbourgul este plin de mici magazine frumos ornate de Crăciun. Produsele sunt aduse dintr-un mic oraș de la 35 de kilometri de Strasbourg, Gertwiller, care are o bogată tradiție în toate tipurile de turtă dulce.

"Avem toată gama de Stolen, adică prăjiturile de Crăciun, pe care le facem doar de Crăciun," ne-a mărturisit vânzătorul dintr-unul dintre magazinele de turtă dulce.

Una dintre cliente, Marie, vine din apropierea Strasbourgului în fiecare an în magazinul respectiv pentru a cumpăra cadouri: "Cumpăr pentru vecini și pentru familie."

Reporter: "Care sunt preferatele dumneavoastră?"

Marie: "Câte puțin din toate!"

Crăciunul la Strasbourg: O simfonie culinară

Feeria de Crăciun se simte la Strasbourg așadar și din ce gustăm la târg, nu numai din ce vedem. Turta dulce nu este singura specialitate în piețele de Crăciun răspândite în tot orașul transformat într-un tărâm fascinant de iarnă.

"Vindem arahide, migdale, nuci. Pe toate le facem aici. Artizanal. Suntcu miere. Miere de brad, vanilie de Madagascar și apă" spune unul dintre vânzătorii stradali din centrul orașului.

În centrul atenției sunt specialitățile de foie gras. "Mâncăm pate de rață doar de Crăciun. Acest stand e deschis și vindem sandwich-uri doar la pachet, doar de Crăciun. Acest produs e doar pentru festivități, aici în Alsacia," spune proprietara unui stand unde se vinde foie gras.

Un alt vânzător ne explică: "Toată Franța, o mulțime de oameni vor mânca acest antreu de Crăciun. Punem pe pâine, pe pâine prăjită mici bucăți de pate de rață."

O capodoperă ecoresponsabilă: Bradul din Centrul Orașului

În centrul orașului tronează un brad înalt de 30 de metri și care cântărește aproximativ 6 tone, adus din pădurea Bousson. Iar autoritățile franceze spun că, anul acesta, a fost împodobit doar cu globuri și ghirlande din materiale reciclabile. În fiecare zi, după lăsarea întunericului, turiștii sunt invitați la un spectacol de muzică și lumini.

Reporter: "Ce vă place la târg?"

Turist: "Mâncarea în primul rând. Oamenii sunt așa și așa, un pic mai reci față de românii noștri."

"Suntem foarte foarte bucuroși să vizităm Strasbourgul, chiar dacă este o vreme foarte foarte ploiasă. Ne străduim să bem câte un pahar de vin cald ca să petrecem momente plăcute," ne-a mărturist o turistă venită din București.

Componenta sustenabilă este un concept-cheie în jurul căreia pare că a fost organizat târgul de anul acesta de la Strasbourg. Chiar și vinul fiert se toarnă în pahare reutilizabile, care pot fi returnate în schimbul a 1 euro.

"Aș vrea să îl păstrez pentru că am călătorit de departe, am avut o călătorie de autobuz de 48 de ore. Așa că mi-ar plăcea să îl păstrez ca amintire" declară o turistă.

Magia Sărbătorilor în Strasbourg: Între Garduri de Siguranță și Luminițe Festive

Că e zi sau seară, Strasbourg e îmbrăcat într-o atmosferă de sărbătoare, iar spiritul Crăciunului nu pare perturbat de forțele de ordine care patrulează non-stop prin oraș. Se întâmplă în contextul în care târgul a fost în mijlocul unui act de terorism în 2018, când cinci persoane și-au pierdut viața, iar alte 11 au fost rănite. Așadar, sunt luate măsuri de precauție.

Centrul orașului este înconjurat de garduri, astfel că toți cei care intră trebuie să treacă prin fața unui agent de securitate pentru a fi verificați dacă acesta consideră că e cazul. Centrul Strasbourgului este împânzit de forțe de ordine. Atât poliția națională, cât și jandarmeria patrulează oră de oră prin oraș.

Chiar și așa, atmosfera rămâne deopotrivă intimă și exuberantă. Iar decorul festiv e clar ceva la care Strasbourg excelează. O mare parte din orașul vechi este plină de clădiri cu rame din lemn în nuanțe pastelate, iar când acest lucru este combinat cu nenumărate luminițe, și chiar ursuleți de pluș lipiți de fațade, ajungi să te simți ca un copil într-un oraș de jucărie.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE