Urmărește Euronews România la cei mai importanți operatori de cablu TV din țară: Digi (canalul 66), Orange (canalul 106), Vodafone (canalul 410).

Horia Tecău, despre cazul Simonei Halep: „Aș paria cariera mea că nu a luat nimic conștient”

De Oana Stoica  •  

Distribuie

DIMENSIUNE TEXT

Horia Tecău, fostul jucător de tenis, de trei ori campion de Grand Slam, îi ia apărarea Simonei Halep după ce a fost testată pozitiv la un control antidoping.

„Am vorbit cu Simona în aceste zile. Suntem alături de ea. Nu intru în tehnicalitățile sistemului. Tot ce pot să vă spun, cunoscând-o pe Simona, este că aș paria cariera mea că nu a luat nimic conștient. Este una dintre sportivele care ține cel mai mult la acest lucru. Suntem alături de ea moral. Așteptăm o sentință cât mai blândă, în favoarea ei”, spune Horia Tecău.

Întrebat dacă crede că Simona Halep are forța să-și revină după această situație, Horia Tecău spune despre ea că este o sportivă puternică, care mai are multe de demonstrat în acest sport.

„Este un moment dificil, clar, în aceste zile. Trece prin momente dificile. Este într-o așteptare în care lucrurile încă se judecă. Și cu siguranță trebuie să fim alături de ea și acum și în etapa care urmează. Este o sportivă puternică, care își dorește să joace în continuare. Mai are multe de demonstrat în tenis. Eu, ca prieten și căpitan al echipei Billie Jean King Cup (n. red. competiție sportivă din tenisul de câmp feminin), îmi doresc ca ea să iasă cât mai bine din acest episod și să joace în continuare.”

Simona Halep, suspendată provizoriu

Simona Halep, cea mai bună jucătoare română de tenis, a scris săptămâna trecută că a fost testată pozitiv la un control antidoping, la substanţa roxadustat.

„Începe cel mai dificil meci din viaţa mea: o luptă pentru adevăr. Am fost notificată că am fost testată pozitiv pentru o substanţă numită Roxadustat, într-o cantitate extrem de mică, lucru care a venit ca cel mai mare şoc al vieţii mele

În toată cariera mea, ideea de a trişa nu mi-a trecut nici măcar o dată prin minte şi este total împotriva valorilor cu care am fost educată. În faţa unei situaţii aşa de nedrepte, mă simt confuză şi trădată. Voi lupta până la sfârşit pentru a dovedi că nu am luat conştient substanţa interzisă şi am încredere că mai devreme sau mai târziu adevărul va ieşi la iveală”, a scris Halep, fost lider mondial

Halep, care a câștigat două titluri de Mare Şlem, la Roland Garros (2018) şi Wimbledon (2019), a ținut să precizeze că în acest caz nu este vorba de titluri şi bani, ci de onoarea sa.

„Nu este vorba de titluri sau bani. Este despre onoare şi despre iubirea pe care am dobândit-o pentru jocul de tenis în ultimii 25 de ani”, a mărturisit Simona Halep.

Ce este roxadustat

Roxadustat, substanța depistată în organismul Simonei Halep, se regăsește într-un medicament folosit în cazul adulților pentru a trata simptomele anemiei cauzate de insuficiența renală cronică. Se comercializează sub denumirea Evrenzo și a fost autorizat abia în iulie 2021 de Agenția Europeană a Medicamentului.

Potrivit EMA, substanța activă Roxadustat este recomandată în cazul pacienților cu boală renală cronică, care nu pot produce suficientă eritropoietina, un hormon necesar pentru a stimula producția de celule roșii în sânge.

Roxadustat acționează asupra unei enzime numite factor hipoxie-inductibil prolyl hidroxil (HIF-PH). Acest lucru generează un răspuns natural care apare în mod normal atunci când nivelurile de oxigen sunt scăzute, inclusiv producția de eritropoietină și hemoglobină, ceea ce reduce simptomele de anemie.

Distribuie

Taguri