Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Guvernul promite reducerea consumului de energie cu 15 procente

Guvernul își propune să scadă consumul lunar de energie al populației cu 15 procente și îi îndeamnă pe oameni să facă economii. Prim-ministrul îi sfătuiește pe români să renunțe la aparatele cu un consum ridicat de energie și să monteze becuri LED în locuințe. Experții în energie vin cu o altă propunere: reducerea risipei să înceapă cu industria.

„Pot să vă spun că am plătit în jur de 400 de lei până acum. Încerc să fac economii de bun simț, pentru că nu poți să faci exagerat de multe. Trebuie să își folosești mașina de spălat, trebuie să folosești aspiratorul. Nu mai poți să scoți covoarele să le bați. Nici nu-ți dai seama pe ce consumi. Că de-aia ai viață modernă și ai cumpărat atâtea aparate. Acum să le arunci?! Sau să le pui într-o cutie, să le închizi acolo,” a declarat o pensionară.

Aparatele care consumă cel mai mult

Premierul pune risipa de energie pe seama măsurilor de compensare aplicate de Guvern. Este rațiunea pentru care pragul la care se aplică plafonarea și compensarea a coborât la un consum lunar de 255 de kilowați/oră.

„În conformitate cu recomandările Uniunii Europene, pentru a putea să diminuăm risipa, s-a scăzut acel prag de 15% din numărul de kilowați,” a declarat Nicolae Ciucă, premierul României.

Însă unii experți în energie nu sunt întru totul de acord cu directivele Comisiei Europene, mai ales că economia se aplică, în mod direct populației și IMM-urilor, nu marilor consumatori.

„Populația consumă între 20% și 25% din total. În industrie există mult mai mult potențial de economisire și de energie electrică, și de gaz,” a explicat Ionuț Purică, expert în energie.

După creșterea accelerată a costurilor pentru utilități, oamenii au căutat soluții pentru a reduce consumul și țin cont de faptul că electrocasnicele mari ridică nivelul facturilor. Aerul condiționat, mașina de spălat, frigiderul și cuptorul electric au cea mai mare pondere în facturi. Specialiștii recomandă ca aparatele să fie conectate la prize doar dacă sunt folosite, frigiderul să fie departe de surse de căldură, iar mașina de spălat să fie folosită doar plină cu haine.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE