Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Guvernul a modificat "taxa pe boală" pentru a treia oară. Categoriile de bolnavi care sunt scutiți de la plata CASS

Guvernul modifică pentru a treia oară ordonanța de urgență care trebuia să vină cu soluții la așa-numita "taxă pe boală", impozitul de zece la sută aplicat în prezent pe indemnizațiile concediilor medicale.

Se caută noi definiri ale conceptului de "boală normală", pentru a păstra această cotizație, în timp ce bolnavii cronic vor fi scoși, în totalitatea lor, de sub rigolile actualei legi.

Guvernul a modificat "taxa pe boală" pentru a treia oară

Marius Vulpe, jurnalist Euronews: "Actul normativ este parte din ordonanța-trenuleț adoptată de Guvern la finele lunii decembrie 2023. Este o măsură care presupune plata a 10% din toate indemnizațiile primite pe toată perioada concediilor medicale.

Măsura a provocat reacții vehemente din partea opiniei publice și mai ales din partea asociațiilor de pacienți. Drept urmare, în 4 aprilie s-a venit cu o primă modificare. Guvernul a exceptat de la plata acestei taxe bolnavii de cancer, dar și mamele cu copii bolnavi sau/și aflate în concediu maternal. Măsura a fost însă considerată ca fiind incompletă și discriminatorie de către asociațiile de pacienți bolnavi cronic, care au amenințat că vor ataca pe toate căile legale posibile.

Astfel, în urmă cu două zile, s-a venit cu a doua modificare. Au fost introduse noi excepții de la această taxă pe boală: bolnavii cu afecțiuni grave precum HIV/SIDA, TBC, boli cardiovasculare, laolaltă cu marii arși și persoanele supuse unor urgențe neuro-chirurgicale.

Iar în momentul de față, se vine cu a treia modificare, pentru că CNAS a cerut o clarificare, o definire mai clară a conceptului de boală obișnuită. Drept urmare, se va veni cu o modificare a formularelor medicale pe care se vor trece aceste boli obișnuite cu indicativul 01. Astfel, persoanele care vor obține concedii medicale pentru astfel de boli considerate obișnuite, normale, să plătească în continuare această taxă, laolaltă cu persoanele intrate în carantină și cu persoanele care cer reducerea cu un sfert a duratei normale de lucru".

Marcel Ciolacu, premierul României: "Am decis, pentru a treia oară, să reanalizăm subiectul concediilor medicale, ca să putem corecta tot ce ne-a fost semnalat. Astfel, se percepe CASS doar pentru concediile medicale în cazul bolilor obișnuite, a celor ce impun carantină și reducerea cu 25% a timpului de lucru.

În rest, toate celelalte indemnizații ale concediului medical sunt scutite de CASS, indiferent că e vorba de concediu medical prenatal, pentru îngrijirea copilului, bolnav cu afecțiuni oncologice sau pentru boli grave sau cronice. Cu alte cuvinte, cei care sunt într-o astfel de situație și sunt în concediu medical vor avea și venituri mai mari cu valoarea CASS-ului, respectiv cu 10%."

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE