Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Taxa pe boală eliminată parțial, subiect controversat pentru pacienții cronici: ”Concediul medical nu este un venit, este un drept”

Așa numita„Taxă pe boală” va fi eliminată doar în cazul pacienților oncologici, femeilor gravide, mamelor cu copii bolnavi, dar și pentru cazurile urgente.

Guvernul a adoptat joi o ordonanță de Urgență în acest sens. În cazul celorlalți angajați, concediile medicale vor fi impozitate cu 10%.

Președintele Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România, Radu Gănescu, și-a exprimat vehement dezaprobarea față de această măsură, susținând că taxa afectează grav persoanele care plătesc contribuții și au nevoie de concedii medicale, reamintind totodată că acest drept este unul fundamental pentru cei care cotizează constant la asigurările de sănătate.

Gănescu: Concediul medical nu este un venit, este un drept

”În primul rând, din perspectiva noastră, nu ar fi trebuit să existe această taxă, faptul că ea a fost introdusă la începutul acestui an și taxează persoanele din România care plătesc contribuiție și care au nevoie de un concediu medical, sunt taxați pentru că statul nu poate controla fenomenul concediilor medicale.

Eu aș aminti statului român că acest concediu medical nu este un venit, concediul medical este un drept al unei persoane care plătește lună de lună asigurări de sănătate.

Persoanele care nu plătesc asigurări de sănătate nu au concedii medicale. Deci în baza acestor asigurări pe care statul român ar trebui să le ofere conform Constituție, cum ar fi accesul la serviciile medicale și accesul la sănătate, o pot face doar dacă îmi iau concediu medical.

Nu e un avantaj dat de statul român, nu plătește nimeni un al 13-lea salariu, este un venit prin faptul că noi cotizăm. Al doilea lucru care mi se pare deosebit este că după ce am introdus această taxă începem să facem clasificări, pe anumite patologii.

În România, sunt 120.000 de pacienți oncologici anuali și au nevoie de acest concediu medical, fie că vorbim de pediatrie, fie că de adult, dar sunt 3 milioane de pacienți cronci, vorbim de pacienți cu boli cardiovasculare, care duc la dizabilitate, vorbim de pacienți cu diabet, cu TBC, trebuie să stea de la șase luni la doi ani în concediu.

Au nevoie de servicii medicale și acces de venituri pentru a se trata. Nu înțelegem cum s-a făcut această triere și cum se poate pune în balanță un pacient oncologic, cu un pacient cu SIDA”, a declarat Radu Gănescu, preşedintele Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE