Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Guvernul va adopta o ordonanță privind ”taxa pe boală” săptămâna viitoare. Ciolacu: ”Trebuie să descurajăm abuzul”

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că Guvernul vrea să ia măsuri pentru a descuraja abuzul de ”concedii medicale nejustificate”, însă ministrul Sănătății va trebui să găsească o soluție în cazul concediilor medicale pentru pacienții cu boli grave și femei însărcinate.

08/02/2024 , 14:13

OUG privind ”taxa pe boală”, adoptată săptămâna viitoare

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, a anunțat că Executivul va adopta săptămâna viitoare o ordonanță de urgență privind concediile medicale.


Marcel Ciolacu a vorbit, în cadrul ședinței de Guvern, despre modul în care coaliția guvernamentală PSD-PNL vrea să implementeze ”taxa pe boală”.

”Vreau să stabilim azi cu ministru Sănătății, Alexandru Rafila, și ministrul de Finanțe, Marcel Boloș, o foaie de parcurs în privința rezolvării situației concediilor medicale pentru pacienții cu boli grave și femeile însărcinate. Descurajez și trebuie să descurajăm abuzul de concedii medicale nejustificate, însă este nevoie și de o clarificare legislativă în sprijinul celor aflați în situațiile în care acest tip de concediu este obligatoriu”, a declarat Marcel Ciolacu.

De la începutul anului 2024 a intrat în vigoare o nouă taxă în România, contribuția de 10% aplicată asupra concediilor medicale.

Guvernul a introdus plata contribuției de asigurări sociale de sănătate (CASS) pentru perioada în care angajații se află în concediu medical. În spațiul public, această măsură a fost numită "taxa pe boală".

Conform surselor Euronews, Ministerul de Finanțe se așteaptă să încaseze în jur de 600 de milioane de lei în 2024, de pe urma acestei noi taxe.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE