Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

„Taxa pe boală”, eliminată parțial de Guvern. Ce categorii vor fi scutite de la plată

Așa numita ”Taxă pe boală” va fi eliminată în cazul pacienților oncologici, mamelor gravide, mamelor cu copii bolnavi, dar și pentru cazurile urgente. Guvernul aprobă joi o ordonanță de urgență în acest sens. În cazul celorlalți angajați, concediile medicale vor fi impozitate cu 10%.

”Introducem azi, prin ordonanță de urgență, scutirea de la plata contribuției sociale pentru indemnizațiile de concediu medical în cazul mamelor cu copii bolnavi, a gravidelor, a pacienților cu afecțiuni oncologice și a cazurilor de urgență.

Dacă este nevoie, chemăm toată conducerea Casei Naționale de Asigurări de Sănătate să lucreze azi la Guvern, pentru că acest act trebuie aprobat astăzi”, a declarat premierul Marcel Ciolacu.

Câți bani vrea să încaseze Guvernul din ”taxa pe boală”

La începutul lunii februarie, asociațiile de pacienți au cerut eliminarea indemnizației de 10% a concediilor medicale, cel puțin pentru bolnavii cronic. Ei fac parte din categoria persoanelor de risc și ar trebui să fie ajutați de către stat.

De la începutul acestui an a intrat în vigoare o nouă taxă în România, contribuția de 10% aplicată asupra concediilor medicale.

Guvernul a introdus plata contribuției de asigurări sociale de sănătate (CASS) pentru perioada în care angajații se află în concediu medical. În spațiul public, această măsură a fost numită "taxa pe boală".

Conform surselor Euronews, Ministerul de Finanțe se așteaptă să încaseze în jur de 600 de milioane de lei în 2024, de pe urma acestei noi taxe.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE