Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Guvernul a aprobat creşterile salariale din învăţământ: 20% pentru preuniversitar, 36% pentru directori

Guvernul a aprobat joi proiectul de ordonanţă de urgenţă care vizează o serie de majorări salariale pentru angajaţii din învăţământ.

Astfel, pentru învăţământul preuniversitar, în 2024 creşterile vor fi cuprinse între 19,4% şi 20,5%, iar pentru directori şi directori adjuncţi creşterea brută medie totală va fi de peste 36%. Pentru universitar, majorările vor fi cuprinse între 15% şi 21%, în timp ce pentru personalul didactic auxiliar creşterea va fi de 15,5%, iar pentru personalul administrativ de 15%, potrivit Agerpres.

Creșterea salarială va fi de aproximativ 20%

Ministrul Educației, Ligia Deca, a explicat că pentru învățământul preuniversitar, creșterea salarială brută medie totală în 2024 va fi de aproximativ 20%. Pentru debutanții cu studii superioare, creșterea brută medie totală va atinge 19,4%.

Funcțiile didactice de conducere vor beneficia de salarii de bază mai mari decât cele ale cadrelor didactice, calculate cu dirigenție. Directorii și directorii adjuncți vor avea o creștere brută medie totală în 2024 de peste 36%, cu o creștere medie de 30% în ianuarie.

Majorări și Beneficii Adiționale

Deca a detaliat că personalul didactic va beneficia și de majorări suplimentare la salariul de bază, cum ar fi:

  • Un spor de 10% pentru suprasolicitare neuropsihică, aplicabil întregului personal de predare.
  • Un spor de 3-20% pentru personalul didactic din medii rurale.
  • Un spor de 10-25% pentru practică pedagogică.

În învățământul superior, creșterea salarială medie totală pentru personalul didactic de predare va fi de aproximativ 20%. Lectorii vor înregistra cea mai mare creștere, peste 21%, urmați de asistenții universitari, cu o creștere de 20%.

  • Un profesor debutant cu studii superioare de lungă durată va avea un salariu de bază brut de 6.446 lei în iunie 2024, în creștere de la 5.398 lei în decembrie 2023.
  • Un director de unitate de învățământ cu gradul I va ajunge la un salariu de bază brut de 12.173 lei în iunie 2024, în creștere de la 8.275 lei în decembrie 2023.

Ligia Deca a mai precizat că personalul didactic de predare din învăţământul preuniversitar beneficiază de creşteri care se calculează la salariul de bază, precum: dirigenţie 10% (de această creştere beneficiază aproximativ 78% din personalul didactic); gradaţie de merit 25% (acordată pentru 16% din totalul personalului didactic), între 7-20% creştere salarială pentru predare simultană (de aceasta beneficiază aproximativ 10% din totalul personalului didactic); 15% pentru învăţământ special (aproximativ 8% din personalul didactic).

"De asemenea, personalul didactic de predare beneficiază de sporuri. De exemplu: 10% spor de suprasolicitare neuropsihică - de care beneficiază întreg personalul de predare; între 3-20% spor de zonă, pentru personalul didactic din mediul rural; între 10-25% spor de practică pedagogică pentru personalul didactic care efectuează timp lucrat în regim de practică pedagogică", a explicat Ligia Deca.

În ce priveşte învăţământul superior, creşterea salarială brută medie totală pentru personalul didactic de predare va fi de aproximativ 20%, din care creşterea medie pentru luna ianuarie va fi de aproximativ 13%.

Cea mai mare creştere se înregistrează pentru lectori - peste 21%, urmaţi de asistenţii universitari, cu o creştere de 20%. Pentru personalul didactic auxiliar, creşterea salarială brută medie totală în 2024 va fi de 15,5%, iar în ianuarie creşterea va fi de aproximativ 10%. Pentru personalul administrativ, creşterea salarială brută medie totală va fi de 15%, din care 9% începând cu luna ianuarie.

"Aceste creşteri se adaugă creşterilor deja realizate în anul 2023, care înseamnă cam 30% pe medie, la nivelul sistemului de învăţământ, ceea ce face ca într-un interval de aproximativ 12 luni calendaristice creşterile pentru personalul din învăţământ să fie, pe medie, peste 50%", a spus Deca.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE