Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Guvernele lumii plănuiesc o producție mai mare de combustibili fosili, în ciuda promisiunilor privind clima

Guvernele intenționează să crească producția de petrol și gaze până cel puțin în 2050, arată un studiu susținut de ONU.

Marile țări producătoare de combustibili fosili intenționează să extragă în 2030 o cantitate de combustibili fosili de peste două ori mai mare decât cea care este compatibilă cu obiectivul Acordului de la Paris privind clima pentru limitarea creșterii temperaturii globale.

Aceasta, în ciuda valurilor de căldură, secetelor, inundațiilor și incendiilor de pădure frecvente și devastatoare din ultimele luni, potrivit Euronews Green.

Producția de cărbune trebuie să scadă brusc pentru a face față schimbărilor climatice, dar planurile și proiecțiile guvernamentale ar duce la creșteri ale producției globale până în 2030, potrivit unui studiu susținut de Națiunile Unite publicat miercuri. Între timp, producția globală de petrol și gaze ar crește cel puțin până în 2050, se arată în raportul privind decalajul de producție.

Acest lucru intră în conflict cu angajamentele guvernamentale asumate în cadrul acordului privind clima, care urmărește să mențină creșterea temperaturii globale sub 1,5 grade Celsius.

Decalaj evident între obiectivele climatice și extracția de combustibili fosili

Raportul examinează discrepanța dintre obiectivele climatice și planurile de extracție a combustibililor fosili, o discrepanță care a rămas în mare parte neschimbată de când a fost cuantificată pentru prima dată în 2019.

"Planurile guvernelor de extindere a producției de combustibili fosili subminează tranziția energetică necesară pentru a obține emisii nete zero, creând riscuri economice și punând sub semnul întrebării viitorul omenirii", a declarat Inger Andersen, director executiv al Programului Națiunilor Unite pentru Mediu, într-un comunicat.

În timp ce liderii mondiali se reunesc pentru o nouă rundă de discuții ale Națiunilor Unite pe tema climei la sfârșitul lunii în Dubai, în încercarea de a reduce gazele cu efect de seră, Andersen a declarat că națiunile trebuie "să se unească în spatele unei eliminări gestionate și echitabile a cărbunelui, petrolului și gazelor naturale - pentru a ușura turbulențele care ne așteaptă și pentru a aduce beneficii fiecărei persoane de pe această planetă".

Țările ar trebui să reducă producția de petrol și gaze cu 75% până în 2050

Raportul a fost realizat de Stockholm Environment Institute, Climate Analytics, E3G, Institutul Internațional pentru Dezvoltare Durabilă și UNEP.

Potrivit acestora, țările ar trebui să urmărească o eliminare aproape totală a producției și utilizării cărbunelui până în 2040 și o reducere combinată a producției și utilizării de petrol și gaze naturale cu cel puțin trei sferturi până în 2050, față de nivelurile din 2020.

Dar, în schimb, analiza a constatat că, în total, guvernele intenționează să producă cu aproximativ 110% mai mulți combustibili fosili în 2030 decât este necesar pentru a limita încălzirea la 1,5 grade Celsius. Aceasta reprezintă cu 69% mai mult decât ar fi compatibil cu obiectivul mai puțin protector de 2 grade Celsius. Aceste discrepanțe globale cresc și mai mult spre 2050.

Ce țări sunt incluse în raport?

La scurt timp după publicarea Raportului privind decalajele de producție din 2021, la Glasgow, Scoția, au avut loc discuții ONU privind clima. Guvernele au căzut de acord să accelereze tranziția către renunțarea la energia pe bază de cărbune "neîntreruptă", adică la centralele electrice alimentate cu cărbune în care dioxidul de carbon iese pe coșul de fum.

O tranziție de la acest tip de energie electrică este în curs de desfășurare în multe locuri, inclusiv în Germania, Canada, Africa de Sud și Statele Unite. Dar marii producători de petrol și gaze continuă să se extindă, se arată în raport.

Au contribuit peste 80 de cercetători din peste 30 de țări, examinând 20 de țări mari producătoare de combustibili fosili: Australia, Brazilia, Canada, Canada, China, Columbia, Germania, India, Indonezia, Kazahstan, Kuweit, Mexic, Nigeria, Norvegia, Qatar, Rusia, Arabia Saudită, Africa de Sud, Emiratele Arabe Unite, Regatul Unit și Statele Unite.

Aceștia au constatat că, deși majoritatea au lansat inițiative de reducere a emisiilor, niciunul nu s-a angajat să reducă producția de cărbune, petrol și gaze suficient de mult pentru a limita încălzirea la 1,5 grade Celsius.

Împreună, aceste țări reprezintă 82% din producția și 73% din consumul de combustibili fosili la nivel mondial, se arată în raport.

Ploy Achakulwisut, autoarea principală și cercetătoare la SEI, a declarat că multe guverne promovează gazele naturale - pe care le-a numit gaze fosile - ca fiind un combustibil esențial pentru tranziție, dar fără planuri aparente de a renunța ulterior la ele.

Organizațiile solicită guvernelor să reducă producția de combustibili fosili, în conformitate cu obiectivele climatice, și să fie mai transparente. Ele doresc ca țările mai bogate să urmărească reduceri mai ambițioase și să sprijine procesele de tranziție din țările mai sărace.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE