Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ce este blocarea solară și cum vor cercetătorii să răcească Pământul

Pare desprins dintr-un roman SF, dar unii cercetători vor să răcească Pământul reflectând lumina solară înapoi în spațiu.

Ideea extravagantă este în prezent în trend, după ce SUA s-au declarat interesate să studieze "modificarea radiației solare" (SRM) ca o posibilitate, potrivit unui raport al Casei Albe de săptămâna trecută.

Susținătorii acestei idei spun că ar putea reduce impactul devastator al schimbărilor climatice și chiar ar putea reîngheța polii.

"SRM oferă posibilitatea răcirii semnificative a planetei pe o scară de timp de câțiva ani", se arată în raport.

La începutul anului, mai multe agenții de presă au relatat, de asemenea, că Organizația Națiunilor Unite dorește să "exploreze" această metodă.

Dar cât de viabilă este cu adevărat tehnologia de blocare a soarelui - și ce a spus de fapt ONU?

Cum ar putea blocarea soarelui să oprească schimbările climatice?

Tehnologiile de "blocare a soarelui" - cunoscute și sub numele de "modificare a radiației solare" - ar putea, teoretic, să răcească Pământul prin reflectarea luminii solare înapoi în spațiu.

O idee presupune pomparea de particule care blochează soarele în atmosfera superioară. Acest proces de "injecție de aerosoli stratosferici" ar implica avioane care ar pulveriza un aerosol precum dioxidul de sulf în stratosferă, potrivit Euronews Green.

Această ceață de particule ar reflecta soarele în sus, făcând umbră pământului. Metoda a funcționat deja - deși accidental. Când Muntele Pinatubo din Filipine a erupt în 1991, a eliberat mii de tone de dioxid de sulf. Temperatura globală a scăzut temporar cu 0,5°C.

În septembrie 2022, cercetătorii de la Universitatea Yale au susținut că metoda de injecție ar putea, ipotetic, să reînghețe polii.

Un raport al Casei Albe publicat vinerea trecută confirmă faptul că SUA sunt deschise la cercetarea MRS.

"Un program de cercetare privind implicațiile științifice și societale ale modificării radiației solare (SRM) ar permite luarea unor decizii mai bine informate cu privire la riscurile și beneficiile potențiale ale SRM ca o componentă a politicii climatice, alături de elementele fundamentale de atenuare a emisiilor de gaze cu efect de seră și de adaptare", se arată în raport.

Ce arată cercetările cu privire la blocarea soarelui?

Cercetările privind tehnica de blocare a soarelui au dat rezultate mixte. Chiar și susținătorii săi pasionați solicită, de obicei, reducerea mai întâi a emisiilor globale.

Raportul de la Yale a prezentat un plan ipotetic de "schimbare a termostatului global", potrivit autorului principal Wake Smith.

În cazul în care planul lor ar fi pus în aplicare, 125 de avioane cu reacție care zboară la mare înălțime ar pulveriza periodic particule în atmosferă la latitudini de 60 de grade nord și sud - aproximativ în jurul nordului Alaskăi și a vârfului sudic al Patagoniei.

Particulele ar pluti încet spre poli, răcind Pământul cu 2 grade Celsius.

Autorii sugerează că există "un potențial beneficiu global" în planul lor, care ar costa aproximativ 11 miliarde de dolari (11,3 miliarde de euro).

"Există o trepidație răspândită și sensibilă cu privire la desfășurarea aerosolilor pentru a răci planeta", spune Smith.

"Dar dacă ecuația risc/beneficiu ar fi rentabilă oriunde, ar fi la poli".

Dar planul prezintă și alte potențiale probleme.

Ar necesita 175.000 de zboruri de pulverizare a particulelor pe an, care ar elibera în aer milioane de tone de gaze cu efect de seră.

Pentru a aborda schimbările climatice, lumea trebuie să își reducă rapid dependența de combustibilii fosili, avertizează Smith.

"Oricât de mult ar putea schimba jocul într-o lume care se încălzește rapid, injecțiile de aerosoli stratosferici nu fac decât să trateze un simptom al schimbărilor climatice, dar nu și boala de bază", spune el.

"Este vorba de aspirină, nu de penicilină. Nu este un substitut pentru decarbonizare."

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE