Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Greta Thunberg, acuzată că nu a respectat ordinul poliției. Ce pedeapsă riscă aceasta

Procurorii suedezi au acuzat-o pe Greta Thunberg de nesupunere față de forțele de ordine în legătură cu un protest pentru climă desfășurat luna trecută la Malmö, potrivit Euronews Green.

Activista a fost reținută împreună cu alte persoane după ce au oprit traficul în terminalul petrolier al portului din Malmö pe 19 iunie, relatează ziarul local Sydsvenskan.

Un scurt comunicat al procurorilor suedezi a precizat miercuri că o "tânără" a fost acuzată de nesupunere pentru că "a refuzat să se conformeze ordinelor poliției de a părăsi locul" în timpul protestului.

Comunicatul nu a identificat persoana, dar purtătoarea de cuvânt a autorității suedeze de urmărire penală, Annika Collin, a confirmat că este vorba despre Greta.

Ce pedeapsă ar putea primi Greta?

Sydsvenskan a declarat că activista suedeză în vârstă de 20 de ani va fi chemată la proces la sfârșitul lunii iulie. Procurorul Charlotte Ottosen a declarat pentru ziar că infracțiunea de nesupunere se pedepsește de obicei cu amenzi.

Greta Thunberg a inspirat o mișcare globală a tinerilor care cer eforturi mai puternice pentru combaterea schimbărilor climatice după ce a organizat proteste săptămânale în fața Parlamentului suedez începând cu 2018.

Ce s-a întâmplat la Malmö?

Începând cu 15 iunie, activiștii pentru climă au organizat un protest de mai multe zile în portul Malmö.

Conduși de grupul de tineri Ta tillbaka framtiden (Take Back the Future), protestatarii au blocat fizic petrolierele în port.

"Criza climatică este deja o chestiune de viață și de moarte pentru nenumărați oameni", a scris Greta pe Twitter în timpul protestului. "Alegem să nu fim spectatori și, în schimb, să oprim fizic infrastructura combustibililor fosili. Ne revendicăm viitorul".

Când protestatarilor li s-a ordonat să se mute pentru a permite trecerea vehiculelor, Greta s-a numărat printre cei care au refuzat. Ea a fost apoi târâtă de poliție. 

La începutul anului, activista pentru climă a fost reținută pentru scurt timp de poliție la Oslo, în timpul unui protest împotriva parcurilor eoliene construite pe terenuri indigene din Norvegia.

De asemenea, ea a fost reținută în timpul protestelor împotriva demolării satului de cărbune Luetzerath din Germania, în ianuarie.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE