Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Greta Thunberg a fost reținută de poliția germană în timp ce protesta față de o exploatare minieră

Publicat de: Euronews

Suedeza Greta Thunberg se numără printre activiştii de mediu reţinuţi marţi în timpul unui protest față de distrugerea cătunului Luetzerath din Germania, pentru a permite extinderea unei mine de cărbune, a anunţat poliţia germană, potrivit Reuters.

Greta a fost reţinută în timp ce protesta la mina de suprafaţă Garzweiler 2, la circa 9 kilometri de Luetzerath. Ea s-a alăturat vineri acestui protest.

Un martor a declarat agenţiei Reuters că marţi a văzut-o stând singură într-o dubă mare a poliţiei germane, informează Agerpres.

''Vom folosi forţa pentru a vă aduce la un control al identităţii, aşadar vă rugăm să cooperaţi!'', le-a spus un poliţist german grupului de activişti, potrivit unor imagini video de la locul protestului.

''Greta Thunberg făcea parte din grupul de activişti care s-au îndreptat către gardul de protecţie. Ea a fost însă oprită şi adusă de noi împreună cu acest grup în afara zonei de pericol imediat, în vederea stabilirea identităţii''', a declarat un purtător de cuvânt al poliţiei din oraşul german Aachen, care a precizat că unul dintre protestatarii activişti a sărit peste gard în mină.

Încă nu este clar ce se va întâmpla cu Greta şi cu grupul cu care a fost reţinută, şi nici dacă activistul care a sărit în mina de cărbune a fost rănit.

Ţinută de un braţ, Greta a fost dusă de trei poliţişti la o anumită distanţă de marginea minei unde se aşezase mai devreme împreună cu grupul ei, apoi a fost însoţită înapoi către dubele poliţiei.

De ce se afla Greta în Germania

Greta Thunberg a făcut o vizită-supriză în Germania, acolo unde s-a alăturat activiștilor de mediu care protestează de săptămâni întregi față de evacuarea satului Lützerath.

Localitatea germană a fost scena unor confruntări puternice între protestatari și poliție ca urmare a deciziei autorităților de a permite unei companii energetice să excaveze cărbunele din regiune.

Alături de numeroși alți activiști, Greta Thunberg a condamnat intervenția în forță a autorităților și a participat la marșul de protest organizat în weekend.

Lützerath a devenit un punct fierbinte al dezbaterilor privind eforturile Germaniei în materie de climă. Activiștii spun că, dacă se continuă acest proiect, Germania nu își va putea îndeplini obiectivele climatice și angajamentele internaționale.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE