Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

MAE: Trei români au fost dați dispăruți după prăbușirea ghețarului Marmolada. Toți sunt teferi și și-au contactat familia

Publicat de: Euronews

Conform MAE, cei trei români declarați dispăruți de familie, în urma prăbușirii ghețarului de pe vârful Marmolada, sunt teferi.

UPDATE 2:
Familia din România care a semnalat Departamentului Consular din Centrala MAE dispariția a 3 cetățeni români a informat MAE că toți cei trei au fost identificați și sunt în afara oricărui pericol. Turiștii români ar fi fost adăpostiți într-o locație fără acces la mijloace de comunicație (rețea de telefonie mobilă și conexiune la internet).

MAE precizează că nu mai sunt, în prezent, alte solicitări sau semnalări privind dispariția altor cetățeni români.

UPDATE 1:
MAE citează informații preliminare obținute de la autoritățile italiene: până la acest moment, printre persoanele afectate nu au fost identificați cetățeni români. Totuși, procedurile de identificare a victimelor sunt în plină desfășurare. Activitățile de căutare a persoanelor dispărute au fost suspendate temporar, pe fondul condițiilor meteorologice care nu permit accesul echipelor de salvatori în condiții de siguranță.

Pe de altă parte, MAE precizează că, la nivelul Departamentului Consular din cadrul Centralei Ministerului, a fost recepționată o solicitare de sprijin din partea unei familii din România.

ȘTIRE INIȚIALĂ: Cel puțin șase persoane au murit, după ce o bucată mare de ghețar alpin s-a desprins și a alunecat pe un versant din Alpii italieni. Neoficial, conform unor surse guvernamentale, două dintre victime ar fi fost români.

Avalanșa a fost surprinsă de o cameră de filmat. Bucata desprinsă din ghețarul Marmolada din nordul Alpilor italieni, s-a prăbușit peste un traseu turistic, foarte popular, și a cauzat moartea a șase persoane și rănirea altor opt.

Încercările de căutare și salvare a supraviețuitorilor au implicat câini antrenați pentru astfel de operațiuni și cinci elicoptere. Salvatorii au spus că blocurile de gheață continuă să se prăbușească.

Răniții au fost transportați cu avionul la mai multe spitale din regiunile Trentino-Alto Adige și Veneto, potrivit purtătorului de cuvânt al serviciilor de salvare.

Momentul producerii avalanșei a fost filmat:

Imagini surpsinse din elicopter, după prăbușirea ghețarului:

Temperatura pe ghețar, la maxime istorice. Cauza: valul de căldură intens de la final de iunie

Cauzele incidentului nu sunt încă foarte clare, dar experții cred că valul de căldură intens care a cuprins Italia de la sfârșitul lunii iunie ar putea fi un factor important.

Pe 2 iulie, scrie
ansa.it, pe Marmolada a fost atins recordul pentru cea mai mare temperatură, cu aproximativ 10 grade în vârf, iar în general valorile sunt mult mai mari decât media.

În plus, relatează italienii, punctul în care temperatura atinge limita înghețului, 0 grade Celsius, este cu o mie de metri mai sus decât vârful actual al ghețarului, situat la aproximativ 3.300m. De aici, instabilitatea zăpezii și riscul ridicat de incidente majore.

Operațiunile de salvare, reluate luni

Operaţiunile de căutare a eventualilor supravieţuitori urmau să fie reluate luni, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Purtătoarea de cuvânt a serviciilor de salvare, Michela Canova, nu a oferit detalii despre naționalitatea victimelor. Potrivit presei italiene, cetăţeni străini se numără printre persoanele surprinse de avalanşă.

Şeful protecţiei civile din provincia Veneto, Gianpaolo Bottacin, a menţionat pe contul său de Facebook că există persoane "dispărute" în urma tragediei din munţii Dolomiţi, nordul Italiei.

Serviciul Salvamont a activat un număr gratuit pentru a permite semnalarea persoanelor care nu au mai dat niciun semn apropiaţilor după ce au plecat într-o excursie pe gheţar.

Premierul italian Mario Draghi a transmis într-un mesaj pe Twitter "cele mai sincere condoleanţe" familiilor victimelor.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE