Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Germania anunță creșterea investițiilor pentru apărare. Olaf Scholz: Avem nevoie de o Armată puternică

Germania va crește cheltuielile pentru apărare și modernizarea armatei în următorii zece ani. Anunțul Guvernului de la Berlin vine după o lungă perioadă în care investițiile militare nu au fost o prioritate.

Cancelarul german, Olaf Scholz, a declarat că Germania de prea mult timp a evitat să-și modernizeze forțele militare și că, în prezent, are nevoie de o armată puternică. El a menționat că lumea nu trăiește vremuri de pace, iar ordinea mondială este în pericol. Totuși, șeful guvernului german respinge ideea revenirii la serviciul militar obligatoriu.

Cancelarul german a spus că un fond special de 100 de miliarde de euro pentru Bundeswehr este numai "un prim pas important" în cadrul unei conferinţe a armatei de vineri.

2% din PIB pentru apărare

Scholz a garantat că 2% din PIB vor fi cheltuite pe apărare "permanent", avansând drept calendar anii 2020 şi 2030. "Vom garanta acest 2% pe termen lung, în anii 2020 şi 2030. Spun acest lucru deliberat, pentru că, bineînţeles, unele dintre lucrurile pe cale comanzi acum vor fi livrate în anii 2030", a afirmat cancelarul german.

Dincolo de finanţare, "acţiunea centrală care urmează din punctul de cotitură este depăşirea letargiei organizaţionale şi birocratice care a încetinit trupele timp de ani de zile", a adăugat Scholz.

"Situaţia politică globală confirmă cât de importantă şi necesară este această schimbare de curs", a spus Scholz, referindu-se la războiul din Ucraina şi la războiul din Orientul Mijlociu declanşat de atacul Hamas asupra Israelului de la 7 octombrie.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE