Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

GALERIE FOTO. Locuri abandonate, dar impresionante. Cum arată ruinele din Abhazia, regiunea separatistă a Georgiei, pe care Rusia vrea să o anexeze

Abhazia a devenit unul dintre cele mai disputate teritorii din lume, după prăbușirea Uniunii Sovietice și după ce autoritățile georgiene au pierdut controlul asupra regiunilor Abhazia și Osetia de Sud, în anii `90.

Ulterior, Moscova a recunoscut independența regiunilor în anul 2008, în contextul în care Georgia a încercat să recâștige cu forța controlul asupra Osetiei de Sud, fapt ce a determinat un contraatac din partea Rusiei.

De altfel, cu o populație de aproximativ 250.000 de locuitori, Abhazia este recunoscută ca stat suveran doar de Rusia și de alte câteva țări, potrivit euronews.

În prezent, regiunea a redevenit un punct de interes pentru Rusia, care spune că ar putea anexa Abhazia și Osetia de Sud. Avertismentul a fost lansat de fostul președinte Dmitri Medvedev, care este în prezent vicepreşedinte al Consiliului de Securitate al Rusiei, în contextul în care Moscova marchează 15 ani de la momentul în care a recunoscut independența celor două regiuni, relatează agenția Reuters, citată de Agerpres.

”Ideea de a se alătura Rusiei este încă populară în Abhazia şi Osetia de Sud. S-ar putea să fie pus în aplicare dacă există motive întemeiate pentru asta”, a scris Dmitri Medvedev într-un articol publicat miercuri dimineaţa de ziarul rus Argumentî i Faktî.

Cum arată ruinele din Abhazia

Multe clădiri și chiar orașe întregi din Abhazia sunt abandonate și în stare de degradare, după nenumăratele serii de conflicte de pe teritoriile republicii. Acest lucru, însă, atrage fotografi curioși.

VEZI GALERIA
6 imagini

foto: profimedia

Este și cazul orașului Sukhumi, capitala Abhaziei, unde la sfârşitul anului 1993, sute de oameni au fost ucişi şi aproape întreaga populaţie vorbitoare de limba georgiană a părăsit republica, în ceea ce Georgia descrie drept o "campanie de curăţare etnică", iar pentru Abhazia reprezintă lupta pentru independența față de Georgia.

Fotograful Bob Thissen, în vârstă de 31 de ani, a vizitat situl istoric unde peste 500 de oameni și-au pierdut viața în timp ce luptătorii de gherilă încercau să alunge forțele georgiene din oraș, în septembrie 1993, potrivit Profimedia.

La șase ani de la vărsarea de sânge, cunoscută sub numele de masacrul de la Sukhumi, Abhazia a fost declarată națiune independentă, în 1999. Acum, clădirea fostului parlament georgian zace pârjolită, holurile sale aflându-se într-o stare degradantă, cu rădăcini groase ale copacilor care încearcă să pună stăpânire pe stâlpii de fundație ai glorioasei clădiri.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE