Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Gabriel Resources anunță că nu are bani să plătească României despăgubirile de 10 milioane de dolari pentru Roșia Montană

Compania Gabriel Resources a anunțat că mai are în acest moment aproape două milioane de dolari, sumă pe care se așteaptă să o epuizeze până în luna mai. Din acest motiv, firma canadiană dă de înțeles că nu dispune de fonduri pentru a plăti suma de 10 milioane de dolari acordată de tribunal României în procesul pentru Roșia Montană.

Reacția Gabriel Resources vine în contextul în care România a câștigat procesul pentru Roșia Montană. Instanța de arbitraj internațional a emis hotărârea în cazul inițiat de compania canadiană Gabriel Resources împotriva României. Disputa a avut la bază refuzul din partea autorităților române de a permite exploatarea resurselor aurifere de la Roșia Montană.

”Gabriel Resources Ltd. (TSXV:GBU) ("Gabriel" sau "Compania") a anunțat la 8 martie 2024 că au fost respinse cererile de arbitraj ICSID ale Companiei împotriva Guvernului României cu o majoritate de doi la unu, iar tribunalul a acordat României aproximativ 10 milioane de dolari SUA în taxe și cheltuieli de judecată. Sentința este obligatorie pentru părți, iar suma de plată atrage dobânda simplă de la data pronunțării hotărârii la rata de 3 luni a Trezoreriei SUA”, se arată într-un comunicat al Gabriel Resources.

De asemenea, compania canadiană consideră că ”decizia tribunalului este profund greșită și reprezintă o bătaie de joc la adresa justiției”.

”Această decizie ignoră în mod flagrant sau interpretează în mod intenționat greșit ansamblul vast de dovezi prezentate pentru a demonstra că decizia României de a refuza autorizațiile necesare a fost motivată politic și fără nicio bază de reglementare substanțială sau obiectivă.

Compania continuă să analizeze hotărârea împreună cu consilierii săi juridici pentru a-și evalua opțiunile, inclusiv pentru a contesta decizia prin intermediul procesului de anulare prevăzut de Convenția ICSID”, au mai precizat reprezentanții companiei canadiene.

În prezent, compania dispune de fonduri disponibile de aproximativ 2,7 milioane de dolari canadieni (2,0 milioane de dolari americani) și se așteaptă ca acest sold să fie epuizat în desfășurarea normală a activității până în mai 2024. Gabriel intenționează să efectueze o analiză imediată a obligațiilor sale financiare actuale și viitoare și a capacității de a obține fonduri pentru a achita sumele de plătit. Compania își va anunța concluziile în timp util”, a mai anunțat Gabriel Resources.

Cronologia Roșia Montană

În 1997, firma canadiană Gabriel Resources s-a asociat cu statul român și a obținut pentru o perioadă de 20 de ani dreptul de a exploata zona minieră de la Roșia Montană. Astfel, a luat naștere compania Roșia Montană Gold Corporation, în care canadienii aveau 80% din acțiuni, iar statul român 20%.

După anul 2002, Roșia Montană Gold Corporation a început în urma unor studii să încerce obțină avizele de mediu necesare pentru a extrage zăcămintele, dar acest lucru nu s-a întâmplat deoarece au fost probleme în obținerea avizelor.

În 2013, Guvernul condus de Victor Ponta a aprobat un proiect de lege care ar fi permis exploatarea în zonă, dar decizia a dat naștere unor proteste masive în toată țara.

”Spun încă o dată referitor la proiectul Roșia Montană care din 1999, iată de 15 ani, stătea prin Guvernul României, prin diverse sertare, și ba se scotea, ba se băga, cred în continuare că decizia corectă era să lăsăm Parlamentul și opinia publică să aibă o dezbatere și să ia o decizie pe acest proiect”, a declarat Victor Ponta, pe 12 septembrie 2023.

”Grupul PSD a votat împotriva acestui proiect de lege, dar trebuie spus un lucru: avem nevoie de o lege a minelor”, a declarat Florin Iordache, fost deputat PSD, 23 aprilie 2014.

În contextul protestelor de stradă, alianța PSD-PNL de la acel moment a respins proiectul în Parlament, iar astfel nu s-a mai început deloc exploatarea minieră la Roșia Montană.

În anul 2015, firma canadiană Gabriel Resources a solicitat în mod oficial atât Guvernului, cât și președintelui să deblocheze situația, dar acest lucru nu s-a întâmplat.

În acel moment, Gabriel Resources a decis să acționeze în instanță statul român.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE